Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Pozor na kapsáře

MS kraj - adventní čas je již tradičně spojen se zvýšenou aktivitou kapsářů a jiných nenechavců 

Adventní čas je již tradičně spojen se zvýšenou aktivitou kapsářů a jiných nenechavců. Pozadu však nezůstanou ani ostravští strážci zákona!

Nadcházející čtyři týdny, které zbývají do Vánoc, jsou pro děti dobou těšení se na nejštědřejší svátky roku, pro dospělé ovšem spíše znamenají shon a chvat při zajišťování všech „nezbytností“, které s těmito svátky souvisí. Mezi tradiční a důležité předvánoční činnosti patří mimo jiné nakupování. Ať již shánění těch nejdokonalejších a nejočekávanějších vánočních dárků nebo zajištěním proviantu pro nadcházející hodování.

Stejně jako v minulých letech i letos navštíví policisté společně se strážníky ostravské městské policie všechna velká nákupní centra v Ostravě. Dvouhodinovka, kterou společné hlídky v obchodních domech stráví, bude věnována upozorňování nakupujících na nebezpečí krádeží nejen v centrech, ale také na přilehlých parkovištích. Občanům budou prezentovány preventivní filmy a také autentické záběry krádeží tak, jak je zachytily bezpečnostní kamery. Nakupujícím budou policisté rozdávat drobné preventivní předměty a jako bonus, ostatně jako každý rok, budou moci všichni návštěvníci policejního preventivního stánku vyhrát hodnotné ceny, které věnují jednotlivá obchodní centra.

Akce proběhnou v deseti nákupních centrech v termínu od 4. do 20. prosince 2013. Přesný harmonogram z této akce včas zveřejníme.

Přijďte za námi, i my jedeme za Vámi!

Přes avízované preventivní akce považujeme za účelné některé praxí osvědčené rady znovu zopakovat.

Pozor na kapsáře

Dávejte si velký pozor na své věci, to platí hlavně v obchodech a v prostředcích hromadné dopravy, zkrátka tam, kde se kupí davy lidí. Zloději jsou schopni využít každou příležitost, neusnadňujme jim proto svou neopatrností jejich „práci“.

Doporučujeme:
• ženy, nenechávejte peněženku navrchu kabelky nebo nákupní tašky, nenoste ji v průhledných taškách nebo síťovkách,
• muži, peníze a platební karty ukládejte do vnitřních kapes oblečení, nikoli do zadních kapes u kalhot,
• batohy s penězi, mobilním telefonem a cennostmi nenoste na zádech, kam nevidíte
• pokud se dostanete do tlačenice na ulici, v obchodě nebo dopravním prostředku, věnujte zvýšenou pozornost bezprostřednímu okolí,
• neukazujte obsah peněženky cizím osobám,
• peníze noste odděleně od dokladů,
• svá zavazadla, kabelky, batohy mějte vždy pečlivě zavřené,
• nenechávejte kabelku nebo peněženku při nakupování bez dozoru. Nesete-li zavazadla a balíčky, mějte kabelku mezi tělem a nákupem,
• bezpečnostní kód k platebním kartám mějte odděleně od platební karty,
• zvyšte opatrnost u bankomatů při výběru peněz,
• pokud vám byla platební karta odcizena, ihned ji zablokujte
Ztráta peněz nemusí být jediným důsledkem naší chvilkové neopatrnosti. Můžete přijít také o doklady (občanský nebo řidičský průkaz, cestovní pas, platební a kreditní karty) či klíče od bytu, od auta nebo jiné cennosti. Kombinace odcizení osobních dokladů s klíči od bytu případně také auta může mít pak daleko závažnější následky v podobě „vybíleného“ bytu či domu.

ilustrační foto.jpgPozor na parkovištích - vozidlo není výkladní skříň

Krádeže věcí z vozidel patří mezi nejčastěji páchanou majetkovou trestnou činnost. Nenechávejte proto ve Vašich vozidlech viditelně žádné věci. Krádež je dílem okamžiku a i zdánlivá maličkost může do Vašeho vozu přilákat nezvaného hosta.

Obezřetnost neztrácejte ani při nakládání nákupu do vozidla. Neodkládejte kabelku či peněženku na střechu vozidla nebo na sedadlo neuzamčeného vozu. Zloději se neštítí ničeho a bez zaváhání potrestají každou Vaši chybu a je všeobecně známo, že předvánoční období je pro ně jedním z nejhojnějších období v roce.

Nakupování přes internet

Rok od roku stoupá oblíbenost nákupu z pohodlí domova přes internet. Jelikož této skutečnosti využívají také možní pachatelé trestné činnosti, může tento způsob nákupu dárku přinést velké zklamání.

Policisté doporučují při nakupování a objednávání zboží na internetu značnou obezřetnost. Zjistěte si o prodejci co nejvíce informací včetně zákaznických recenzí a dobře zvažte, komu své peníze svěříte. Ne každá levná nabídka se v konečném důsledku musí ukázat jako nejvýhodnější.

Doporučujeme:
• na internetu lze nalézt katalog certifikovaných obchodů, které jsou označeny jako důvěryhodné.
• zkontrolujte si, zda obchodník dodržel svou povinnost a na internetových stránkách poskytl své identifikační údaje, nákupní řád, obchodní a reklamační podmínky.
• nechte si zaslat zboží na dobírku (případně si zboží vyzvedněte v „kamenném“ obchodě, pokud je pro vás dostupný) a před úhradou si zásilku zkontrolujte,
• dávejte si pozor také na padělané výrobky např. oblečení různých chráněných značek, kosmetiku, parfémy, mobilní telefony, fotoaparáty, hodinky a šperky.
• slevové portály – před bezhotovostní platbou si ověřte dostupnost a nabízené služby.
• dejte pozor, pokud je cena zboží podezřele nízká, může se jednat o podvod.
• pachatelé mohou použít nepravdivá jména, neexistující telefonní čísla nebo i údaje osob, které netuší, že jejich osobní údaje někdo zneužívá.
• zvyšte obezřetnost u účtů vedených v zahraničí

Opětovně upozorňujeme a apelujeme nejen všechny návštěvníky nákupních center. Nedávejte zlodějům šanci!!!


por. Mgr. Daniela Vlčková, por. Mgr. Petr Svoboda
29. 11. 2013

 

vytisknout  e-mailem