Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

PORADCE policejní rádce pro bezpečný život

MS kraj: Představení nových videí z oblasti internetového prostředí 

V měsíci září představilo Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje nová edukační videa k projektu PORADCE policejní rádce pro bezpečný život. Tento projekt odstartoval v roce 2020 a čítá již 16 preventivních videí, která jsou volně přístupná veřejnosti na YouTube kanálu Policie ČR - playlist projektu naleznete zde.

Zároveň však tato edukační videa využívají policejní preventisté při přednáškové činnosti a právě díky tomuto spojení volného šíření a odborného výkladu při přednáškách získávají všechny cílové skupiny, jako jsou děti, mladiství, dospělí nebo senioři, ucelené, odborné a stále dostupné informace např. z oblasti trestního a přestupkového práva, bezpečnosti řidičů, domácího násilí, nástrah na internetu a sociálních sítí.

Policie vyšetřuje mnoho případů trestné činnosti z oblasti internetového prostředí. Jako reakce na tuto problematiku vznikla nová edukační videa s názvem „Mysli dřív než vše nasdílíš.“ a „Podvodníci číhají, na tvůj věk se neptají!“. Na příbězích, které se mohou týkat každého z nás, je ukázáno a vysvětleno, jak může člověk kvůli přílišné důvěřivosti přijít o své soukromí, jak snadné je naletět podvodným prodejcům na internetu, jakož i falešným bankéřům, kteří pod zástěrkou pomoci s investováním financí vyberou Váš bankovní účet. Je zde mimo jiné uveden příklad, kdy finanční pomoc údajnému vojákovi, který se do oběti podvodu fiktivně zamiloval, se nevyplácí.

Videa byla poprvé představena ve vybraných středních školách napříč Moravskoslezským krajem. V Ostravě se s novými videi seznámilo přibližně osmdesát studentů Střední zahradnické školy Ostrava Hulváky, dále byla videa prezentována ve Frýdku-Místku na Střední škole gastronomie, oděvnictví a služeb, v Opavě pro studenty prvního ročníku čtyřletého studia Mendelova gymnázia. S projektem se současně seznámili studenti Gymnázia v Karviné, Střední školy technické a zemědělské v Novém Jičíně a Střední průmyslové školy v Krnově.

Uspořádané besedy byly zaměřeny na problematiku sdílení osobních a intimních dat a zároveň na problematiku podvodného jednání páchaného na uživatelích internetu. Videa tykající se bezpečnosti v digitálním prostředí shlédli studenti prvních až čtvrtých ročníků středních škol. Jejich značný zájem o tato témata byl znát na živé diskuzi, která následovala po prezentaci videí.

Videa jsou financována z programu Ministerstva vnitra ČR v oblasti prevence kriminality za rok 2022.

Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
oddělení prevence
nprap. Bc. Vladimíra Faferková
30. září 2022

vytisknout  e-mailem