Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Policisté dětem ve školce

Ms kraj: Děti z mateřské školky se zájmem sledovaly ukázky policejní práce. 

Dobrá nálada a pohoda, která v průběhu roku vládne v mateřské školce na ulici Žilinské v Ostravě-Porubě, byla včera umocněna potlesky a radostnými výkřiky dětí. Nezpůsobilo to jen přívětivé jarní sluníčko, ale především zejména dětmi již dlouho očekávaná návštěva policistů. Před nějakou dobou se totiž na návštěvě, respektive přednášce a ukázkách policejní práce, domluvilo vedení školky s iniciátorem akce, npor. Mgr. Milanem Veselým, zástupcem vedoucího Dálničního oddělení Ostrava. Do Poruby tak přijeli nejen dopravní policisté krajského ředitelství, ale také kolegové ze Skupiny služební kynologie Bohumín z Oblastního ředitelství služby cizinecké policie Ostrava se svými čtyřnohými svěřenci.
policisté ve školce 29_4_2010 c 2.jpg
 
 
Před desátou hodinou dopolední se sešlo zhruba třicet mladších dětí v jedné ze tříd. Npor. Veselý s kolegyní z dálničního oddělení jim zábavnou formou vysvětlovali základní pravidla, jak se chovat na silnici. Některé znalosti se jen oprášily a připomenuly, některé však byly pro děti evidentně řekněme nezažité. Děti tak vyslechly, jak přecházet vozovku po přechodu, že si nemají hrát v blízkosti cesty a také například, jak jezdit na kole, kolečkových bruslích nebo skatech. V průběhu přednášky děti zajímaly různé věci, a tak policisté odpovídali a odpovídali…
 
Mladší děti se poté přesunuly ven, kde již na ně netrpělivě čekali starší ratolesti. Na programu byly ukázky psovodů. Obecenstvo bylo opravdu velké, pět tříd, tedy zhruba 80 dětí ve věku od tří do šesti let, a samozřejmě personál. Kolegové ze Skupiny služební kynologie Bohumín přivezli čtyři psy, respektive tři feny a jednoho psa. Dvojčata belgického ovčáka a dva německé ovčáky (jeden z nich byl pes). Tito služební psi jsou různými specialisty - na vyhledávání zbraní, drog nebo výbušnin. Pro zajímavost můžeme uvést, že psovodi s nimi jezdí na různé akce, z poslední doby je možné jmenovat letošní opatření k zajištění bezpečnosti amerického prezidenta v Praze.
policisté ve školce 29_4_2010 c 3.jpg
 
 
Psovodi a jejich svěřenci předvedli dětem různé ukázky vyhledávání vzorků všech třech jmenovaných oblastí, tedy zbraní, výbušnin a drog. Děti vše sledovaly opravdu s otevřenými pusami a čekaly, zda pejsci uspějí. Jejich bravurní výkony pak ohodnotili potleskem a nefalšovaným obdivem. Samozřejmě, že se psovodů v průběhu ukázek stále na něco ptaly. Otázky byly různé, někdy trochu úsměvné, ale v podstatě takové, jaké malé děti mívají. A psovodi ochotně a rádi odpovídali.
 
 
 
Dopoledne uběhlo jako voda a policisté se s dětmi a personálem školky museli rozloučit. Z reakcí dětí je možné vyvodit, že jistě budou ještě dlouho o zajímavé, netradiční návštěvě policistů povídat svým malým kamarádům a snad i rodičům a dalším „dospělákům“.
 
Fotogalerie zde.
 
por. Mgr. Soňa Štětínská
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
30. dubna 2010

vytisknout  e-mailem