Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Policisté darovali krev

Ms kraj: Přes 200 moravskoslezských policistů darovalo nejcennější tekutinu.  

krev 2010 c 2.jpg

Každá kapka krve může zachránit lidský život… Krev je nejcennější tekutinou na světě, kterou nelze jakkoli nahradit.“ To všechno si uvědomují rovněž moravskoslezští policisté. I letos se proto rozhodli podpořit bezplatné dárcovství krve. Na odběrových místech v rámci celého Moravskoslezského kraje se to tudíž dnes hemžilo uniformami. Akce „Moravskoslezští policisté darují krev“ se setkala i tento rok s velkou odezvou, bezplatně darovat krev přišlo 214 osob. A co je důležité, mimo pravidelné dárce krve akce oslovila i policisty a civilní zaměstnance, kteří se rozhodli darovat krev poprvé. Byla jich zhruba třetina.
 
 
 
Krev může zachránit život nejen při operaci nebo závažném onemocnění
Severní Moravu v minulém týdnu postihly záplavy. Moravskoslezští policisté si samozřejmě plnili ve službě stoprocentně základní povinnosti, nicméně mnozí z nich pomáhali postiženým, často i z vlastního volna. Předešlé dny byly s ohledem na povodňovou situaci pro policisty vyčerpávající. Přesto všechno se nenechali odradit od úmyslu darovat bezplatně krev.
 
Jak mi potvrdil tiskový mluvčí Fakultní nemocnice Ostrava Ing. Tomáš Oborný, krev, kterou lidé darují, může zachránit život při operacích nebo závažných poraněních, ale také pomoci například u komplikovaného porodu. Konkrétněji řečeno, dostupnost dostatečného množství krve může zachránit život při poporodním krvácení. V porodnici Fakultní nemocnice Ostrava jsou známy případy, kdy bylo nutné aplikovat až 10 jednotek krve a 12 jednotek plazmy. "Předporodní, nebo poporodní krvácení patří k nejčastějším komplikacím, které mohou rodící ženy potkat. Krev a plazmu však potřebuje Porodnicko-gynekologická klinika nejen v těchto okamžicích. Dennodenně se řeší nejrůznější případy, při nichž se bez spolupráce s Krevním centrem Fakultní nemocnice Ostrava neobejdou“. Jen zmíněná spotřeba krve a plazmy jednoho ze sedmnácti chirurgických oborů Fakultní nemocnice Ostrava vyžaduje spolupráci Krevního centra ostravské nemocnice s mnoha dobrovolnými dárci.
 

krev 2010 c. 1.jpg

Je potřeba zmínit, že moravskoslezští policisté jsou pravidelnými dárci krve a na odběry chodí dle potřeby v průběhu celého roku. Pro informaci, v rámci Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje pracuje zhruba 4 150 policistů a 860 civilních zaměstnanců. Z uvedeného počtu v současnosti evidujeme úctyhodných přes 800 policistů a občanských zaměstnanců jakožto dárců krve. Většina z nich má za sebou již značný počet odběrů. Bronzovou medaili prof. MUDr. Jana Janského obdrželo 181 policistů a občanských zaměstnanců, stříbrnou medaili 153 a zlatou 96 policistů a občanských zaměstnanců. V řadách moravskoslezských policistů je dále 9 držitelů Zlatého kříže Českého červeného kříže 3. třídy (uděluje se za 80 odběrů), 2 policisté jsou držiteli Zlatého kříže 2. třídy (uděluje se za 120 odběrů) a 10 policistů obdrželo Zlatý kříž Českého červeného kříže 1. třídy (uděluje za více jak 160 odběrů).
 
 
Akci podporuje i hejtmanství
Akci zorganizovalo  Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje ve spolupráci s Krevním centrem Fakultní nemocnice Ostrava. Důležitost a smysl této akce jednoznačně podpořili na dnešním oficiálním zahájení jak zástupci dvou uvedených organizací, tak i zástupci samosprávy a dalších subjektů. Když se podíváme blíže, MUDr. Zuzana Čermáková, primářka Krevního centra, poděkovala, že se policisté opětovně rozhodli pomáhat touto formou. Ing. Tomáš Oborný, tiskový mluvčí Fakultní nemocnice Ostrava, ocenil tuto jistě záslužnou aktivitu ze strany policistů. Konstatoval, že stále klesá počet dárců, takže tyto akce opravdu vítají.
Plk. Ing. Martin Hrinko, Ph.D., náměstek ředitele Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje pro vnější službu řekl, že je dobře, že právě policisté mohou jít příkladem.
krev 2010 c 4.jpg
Pro doplnění, plk. Hrinko následně i krev daroval.   Nechyběl ani zástupce hejtmanství, konkrétně Mgr. Pavel Olšovský z odboru kanceláře hejmana kraje
. Ocenil aktivitu moravskoslezských policistů, kteří jsou bezesporu příkladem pro celou společnost. Krajský úřad podle něj jednoznačně tyto aktivity podporuje. Podpořit dárce přišli také zástupci Českého červeného kříže a firmy Nef de Santé a.s..
 
Jak již bylo zmíněno, akce se zúčastnili policisté a civilní zaměstnanci z celého krajského ředitelství. Celkově jich 214 bezplatně darovalo krev, přičemž:
 
-  z  Územního odboru Bruntál darovalo krev 35 policistů a civilních zaměstnanců
-  z  Územního odboru Frýdek-Místek darovalo krev 13 policistů a civilních zaměstnanců
-  z  Územního odboru Karviná darovalo krev 62 policistů a civilních zaměstnanců
- z  Územního odboru Nový Jičín darovalo krev 38 policistů a civilních zaměstnanců
-  z  Územního odboru Opava darovalo krev 12 policistů a civilních zaměstnanců
-  z  Městského ředitelství Ostrava darovalo krev 22 policistů a civilních zaměstnanců
krev 2010 c 3.jpg
-  z  Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje (tzv. krajské články) darovalo krev 32 policistů a civilních zaměstnanců
 
Fotogalerie zde.
 
por. Mgr. Soňa Štětínská
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
26. května 2010
 
 
 
 
 

 

vytisknout  e-mailem