Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Policie varuje před podvodníky

Karvinsko-podvodníci lákají po seniorech peníze  

Policie varuje před podvodníky
 
Od začátku července se na Karvinsku objevili podvodníci, kteří od senioru lákají peníze přes telefon. Při tom používají starou, ale stále osvědčenou metodu. Do telefonu sdělí : „Ahoj babi“. Klasická odpověď zní: „ To jsi ty? Petře? Senior si vybaví někoho z vnuků a okamžitě ho pojmenuje. Tím má pachatel částečně vyhráno, získává důvěru a dostává se do přízně babičky. Po té sdělí svůj požadavek. Vždy to bývají peníze, a ne malé částky, na určitou věc. Tou bývá výhodná koupě bytů, nábytků, vozidla a podobně. Pachatel dále sdělí, že pro peníze si osobně nemůže přijít a na schůzku pošle někoho jiného. Podvedený senior tak doplácí na svou důvěřivost k cizím lidem a přichází někdy o celoživotní úspory. Mezi poslední případy podvodného vylákání patří událost ze začátku září. Pachatel se tak jednorázově obohatil o částku 90.000 korun..
Policie proto upozorňuje převážně starší spoluobčany, aby nebyli důvěřiví k takovým telefonátům. Vždy si zpětnou vazbou pravost vnuka ověřili u více rodinných příslušníků než nějaké peníze předají. Rovněž žádáme, aby v případě zaznamenání takového telefonátu občan okamžitě informoval patřičné obvodní oddělení nebo vše ihned nahlásil na bezplatnou linku 158. Budete tím nápomocní při dopadení pachatele a zabráníte tak páchání jeho další trestné činnosti.
 
Krádež audio soupravy
 
Po rozbití trojúhelníkového okna a následným otevřením dveří se dostal neznámý pachatel do osobního vozidla značky Renault 19. Majitel zaparkoval vozidlo v Havířově Šumbarku ve středu před půlnoci a ráno zjistil, že z auta si pachatel odnesl autorádio s DVD značky SENCOR, subwofer značky SONY, 2ks reproduktoru značky REDSON a MP3 přehrávač značky SONY. Škoda byla vyčíslena na částku 10.000 korun.
 
Hrála, hrála, až vše prohrála
 
Ve čtvrtek nad ránem během dvou a půl hodin naházela v jedné havířovské herně servírka do hracího automatu celkem 66.000 korun. Měla velké oči pro velkou výhru, ale oči ji zůstaly jen pro pláč. Jednalo se totiž o svěřené peníze na vyplácení výher z hracího automatu, ze kterých nezůstalo nic. Za přečin zpronevěry jí hrozí trest odnětí svobody na jeden rok až pět let.
 
Vykutálený sběrač
 
Ve středu přesně ve 13 hodin vešel v Orlové Porubě bez pozvání do rodinného domku neznámý pachatel. Přišel se zeptat na staré železo a požádal o sklenici vody. V nestřeženém okamžiku sebral v kuchyni z ledničky odložené zlaté šperky a při odchodu z předsíně igelitovou tašku s částkou 222 korun. Celková škoda se vyšplhala na částku 10.222 korun.
 
vrchní inspektor PIS Karviná 
nprap. Jaroslav Kus, zpravodajství 10.9.2010
 
 
 
 
 
 
 

vytisknout  e-mailem