Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Podvodné jednání na internetu

Nový Jičín - pachatelé si chtěli přilepšit na úkor e-shopů 

Policisté z oddělení hospodářské kriminality v Novém Jičíně na začátku letošního dubna objasnili sérii podvodných jednání na internetu. Třiatřicetiletý muž se spolu s devatenáctiletou ženou snažil obohatit na úkor e-shopových společností. Na falešná jména si na internetu objednali několik kusů zboží, které si nechávali doručit na různé adresy do města Teplice. Prodejce přitom požádali o splatnost produktů ve lhůtě do čtrnácti dnů. Když jim pak takovýmto způsobem byla jedna objednávka doručena, vytvořili v daném obchodě několik dalších a čekali na jejich doručení. V jednom případě však narazili. Majitel menší rodinné firmy na Novojičínsku si totiž všiml, že jedna z objednávek, konkrétně projektor, není zaplacena a že přichází stále další a další objednávky s požadavkem doručení do stejného města – do Teplic. Vzhledem k tomu, že pojal podezření, že se v daném případě může jednat o podvod, žádnou další objednávku již nevyřídil a vydal se celou věc oznámit na policii.

Přestože pachatelé používali smyšlená jména, několik různých e-mailů, a dokonce si pravidelně měnili telefonní čísla, tak to nezabránilo policistům v jejich velmi rychlém dopadení. Svým protiprávním jednáním způsobili škodu přesahující částku 20.000 Kč. Pokud by jim však byly všechny zadané objednávky doručeny, dosáhla by způsobená škoda téměř 375.000 Kč. Odcizený projektor byl policisty v rámci domovní prohlídky u pachatele nalezen a bude tak navrácen majiteli.

Muž i žena se k páchané trestné činnosti doznali.  Byli obviněni z pokračujícího přečinu podvodu, za což jim v případě odsouzení hrozí až pětiletý trest odnětí svobody. V současné době jsou stíháni na svobodě. Lze předpokládat, že v průběhu vyšetřování mohou být obviněným prokázány i další skutky, a škoda tak bude průběžně narůstat.

por. Mgr. Pavla Procházková
oddělení tisku
13. dubna 2023

vytisknout  e-mailem