Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Pátrání po hledaných osobách

MS kraj - cviční českých, slovenských a polských policejních psovodů 

Ve dnech od 9. do 12. října 2023 se v Ústřední hasičské škole Jánské Koupele konala praktická příprava směřující k rozvoji spolupráce v příhraničí při pátrání po hledaných osobách. Šlo o naplnění aktivity dle Národního schengenského plánu na rok 2023 a organizace se tak jako v loňském roce ujali policisté oddělení služební kynologie Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje.

Akce, které se kromě organizátorů zúčastnili psovodi z polských a slovenských policejních sborů, navázala na loňský výcvik s cílem prověřit možnosti spolupráce psovodů jednotlivých zúčastněných zemí. Zaměřena byla nejen na pátrání po hledaných osobách v terénu na pomezí státní hranice sousedních států, ale také na průzkum prověřovaných objektů a obranu hlídky služebním psem.

Praktický výcvik byl zahájen nácvikem vyhledání a označení ukryté osoby v objektu a následnou obranou psovoda při napadení. Další den byla pro psovody a jejich čtyřnohé parťáky připravená pátrací akce v okolních terénech, přičemž bylo využito také lokalizační a monitorovací zařízení.
Ve středu si týmy (psovod a pes) nacvičovaly postupný průzkum objektu  spojený s útokem na psovoda. Cílem tohoto nácvik bylo prověřit správnou reakci služebních psů. Na jiném pracovišti nacvičovali zadržení pachatele. Odolnost služebních psů byla vyzkoušena, když figurant se při útoku rozhodl na psa zaútočit a od zákroku ho odradit.

Po vyhodnocení týdenní praktické přípravy lze konstatovat, že cíl zaměstnání byl splněn. Byla nastavena spolupráce při pátrání v terénu na pomezí státní hranice sousedních zemí. Také se ukázalo, že správně připravený a vycvičený služební pes dokáže snížit rizika možného napadení policistů při výkonu služby na minimum

por. Mgr. Daniela Vlčková
oddělení tisku
16. 10. 2023

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem