Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Neoznačený čepovaný alkohol

Karviná: Žena zemřela v důsledku intoxikace Metylalkoholem.  

                                                                                                                         
Pozor na neoznačený alkohol – průběžná informace, 11.00 hodin
 
Policisté územního odboru Karviná i nadále intenzivně pracují na prověření všech okolností ve věci úmrtí a hospitalizace několika osob z důvodu možné intoxikace Metylalkoholem.
 
Aktuálně je možné potvrdit následující: Karvinští policisté mají již k dispozici předběžné výsledky pitvy. Z nich vyplývá, že 59letá žena zemřela v důsledku intoxikace Metylalkoholem. Další vyžádané rozbory dosud policisté nemají. Nelze tedy jednoznačně potvrdit, zda 62letý muž zemřel a zda jsou další osoby hospitalizované (momentálně jsou 4) právě v důsledku požití zdraví nebezpečného alkoholu.
Pro ucelení informací jen doplňuji, že policisté Městského ředitelství Ostrava prověřují okolnosti úmrtí 59letého muže, přičemž v současnosti je jednou z prověřovaných verzí také možnost intoxikace muže Metylalkoholem (včera večer informovala kolegyně por. Mgr. Gabriela Holčáková).
 
Důležité však nadále zůstává, že veřejnost je i díky vám, redaktorům médií, informována o hrozbě při konzumaci neoznačeného, čepovaného alkoholu. Přestože první informace byly z Havířova-Šumbarku, nelze varování aplikovat jen na tuto lokalitu, ale platí obecně.
 
 
por. Mgr. Soňa Štětínská
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
8. 9. 2012
 
 

 
-----------------------------------------------   původní zpráva 7. 9. 2012              ----------------------------------
 
Pozor na neoznačený alkohol – průběžná informace, 14.00 hodin
 
Dobrý den,

 zasílám aktuální informaci k případu v příloze - policisté územního odboru Karviná obdrželi informaci o další osobě, která je hospitalizovaná. Ani u této nelze vyloučit otravu Metylalkoholem (po požití čepovaného tvrdého alkoholu).
 
por. Mgr. Soňa Štětínská
 
--------------------------------------------------   původní zpráva 7. 9. 2012              -------------------------------
 
Pozor na neoznačený alkohol – průběžná informace, 10.00 hodin
 
 
Včera navečer jsme veřejnost informovali o prověřování všech okolností, které se týkají úmrtí 2 osob a vážného stavu dalších 3 osob.
 
Nyní je možné včerejší aktuální zprávu (výzvu) rozšířit a upřesnit některé informace. Karvinští policisté přijali včera, tedy ve čtvrtek 6. září 2012, oznámení, že od počátku září zemřely dvě osoby (59letá žena a 62letý muž) a další tři lidé jsou pro vážný zdravotní stav hospitalizováni v nemocnici (55letý a 51letý muž a 57letá žena). Někteří poškození byli či jsou hospitalizovaní v havířovské či ostravské nemocnici.
 
Podle prvotních informací, které policisté zjistili, nebylo možné vyloučit i verzi, že u osob došlo k otravě Metylalkoholem. Karvinští policisté proto začali neprodleně shromažďovat všechny dostupné informace. Mezi základní otázky patřila i ta, kde poškození kupovali alkohol. Policisté tak ještě včera zamířili na jisté prodejní místo do Havířova-Šumbarku. Hovořili s pověřenými osobami, které jim sdělily určité informace k průběhu nákupu a následného prodeje alkoholu veřejnosti. I s těmito informace policisté pracují. Vzhledem k podezření – které je nyní prověřováno – byla neprodleně, ještě včera navečer, oslovena prostřednictvím médií veřejnost s tím, aby lidé nekonzumovali jakýkoli neoznačený čepovaný alkohol (rozlévaný do vlastních lahví), především v lokalitě Havířova-Šumbarku, a v případě jeho nákupu vše oznámili policistům. Děkujeme všem zástupcům médií, kteří výzvu zveřejnili.
 
V této chvíli shromažďují policisté územního odboru Karviná všechny informace k této věci. Byly nařízeny soudní pitvy zemřelých. Policisté zajistili i určité množství podezřelého alkoholu, který bude podroben expertize. V pátrání po případných dalších zdraví nebezpečných lihovinách policisté pokračují. Jedná se o čepovaný tvrdý alkohol. Kriminalisté dosud nemají k dispozici žádné výsledky nařízených rozborů, expertiz, ani pitev. Bylo by v této chvíli předčasné vyvozovat jakýkoli jednoznačný závěr, a to jak z hlediska souvislosti mezi úmrtími a požitím lihovin, tak i z hlediska případné trestní odpovědnosti konkrétní osoby. Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření z jednání proti životu a zdraví.
 
por. Mgr. Soňa Štětínská
 
 
--------------------              původní informace z 6. 9. 2012 navečer      -------------------------------------
 
Žádám o zveřejnění ve všech médiích případ, který započala šetřit havířovská kriminální policie:
 
     V době od 1. září 2012 do 6. září 2012 bylo v NsP Havířov hospitalizováno 6 osob pro podezření z otravy Metylalkoholem, z toho 2 osoby již zemřely a 3 jsou ve vážném stavu. Otrava mohla být způsobena požitím čepovaného tvrdého alkoholu, především v lokalitě Havířova Šumbarku.
 
     Vyzýváme všechny občany, aby se zdrželi konzumace jakéhokoliv neoznačeného alkoholu, zejména pak alkoholu čepovaného!!!
 
     Všechny občany, kteří takový alkohol zakoupili vyzýváme, aby jej nekonzumovali a vyrozuměli Obvodní oddělení Policie České republiky Havířov 1 osobně, nebo na tel. čísle 974 744 651, případně na bezplatné lince 158.
 
     V dané věci v současné době probíhá intenzivní šetření, proto prozatím nelze sdělovat podrobnější informace. V této fázi žádáme o zveřejnění případu v médiích jako výzvy občanům.
 
Děkuji za spolupráci
 
Miroslav Kolátek
preventivně informační skupina Karviná
 
                                              
 
 
 
           
                                                                                         

vytisknout  e-mailem