Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

(Ne)bezpečný věk

Nový Jičín - Beseda se seniory v Kopřivnici. 

Ve středu 20. října v odpoledních hodinách (13.00 - 14.30) proběhla v objektu klubu důchodců v Kopřivnici beseda novojičínské policie s místními občany.
Policisté Preventivně informační skupiny v průběhu necelých dvou hodin prezentovali rady na témata sám(a) doma, jak ochránit své cennosti, jak na ulici, když už se něco přihodí a senioři, můžete pomoci nám všem.
Policisté seniorům připomněli, že mají věnovat pozornost svému bezprostřednímu okolí. Nenechávat peněženku navrchu kabelky nebo nákupní tašky, nenosit ji v průhledných taškách nebo síťovkách. Kontrolovat si, zda mají kabelku stále zapnutou. Dále, že peníze nepatří ani do zadní kapsy kalhot. Dále nenosit peníze, doklady či jiné cennosti v batohu na zádech, kam si nevidí. Nenechávat kabelku nebo peněženku při nakupování bez dozoru. Kabelku nikdy nenechávat v nákupním vozíku. Upozornili jsme ženy, že šikovnému zloděj postačí pár sekund kabelku vykrást, nebo ji vzít celou. Také, že šekovou knížku a kreditní kartu nemají nosit společně. Při opuštění svého vozidla, byť na krátkou dobu, nenechávat na sedadlech tašky, kabelky, mobilní telefony, cenné předměty, panel od autorádia a podobně.
Bohužel téměř denně dochází k případům, kdy nic netušící lidé zjistí, že byli okradeni. Kapsáři a zloději využívají zejména situace, kde je velký počet lidí a spoléhají na anonymitu, šikovnost a hbitost svých prstů. Máme na mysli zejména krádeže v hromadných dopravních prostředcích, na tržištích, ulicích a v nákupních centrech obchodních domů.
Také jsme upozorňovali na případy „Podomních obchodníků“, kteří navštěvují nejen na vesnicích osaměle žijící starší osoby, nebo nemohoucí důchodce a nabízejí jim k prodeji různé zboží (nádobí, deky, příbory, porcelán), nebo se představují jako pracovníci různých firem a úřadů. Po prezentaci a zodpovězení mnoha dotazů seniorům byly předány preventivní materiály a upomínkové předměty s logem Policie ČR. Rovněž byl seniorům předán preventivní film „ /NE/bezpečný věk“, ve kterém jsou vyobrazeny některé nástrahy života seniora. Film je rozdělen do osmi témat: 1. Úvod – Život je cennější, 2. Příležitost dělá zloděje, 3. Možná přijde i podvodník, 4. Někdo je za dveřmi, 5. Nemusím být oběť, 6. Klíč k bezpečí, 7. Stáří bez nehod, 8. Trable v letech – Závěr. Besedy v Kopřivnici se účastnilo přes tři desítky seniorů a hodnocení z jejich strany bylo velmi pozitivní.


Fotky - (autorka Bc. Dana Hoďáková) z besedy zde:     foto1      foto2       foto3        foto4

 

Policie České republiky, Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje, Preventivně informační odbor, Preventivně informační skupina Nový Jičín pořádá již tradičně pro občany Novojičínska besedy a přednášky, které si mohou občané dohodnout prostřednictvím žádosti na adrese: Policie České republiky, Preventivně informační skupiny, ul. Svatopluka Čecha 11, Nový Jičín, 741 01 nebo na telefonním čísle 974 735 207/8 a mobilním čísle 602 161 739 anebo prostřednictvím e-mailu: tisknj@mvcr.cz.


Tiskový servis ze dne 23. října 2010


nprap. Zbyněk Tomšík
vrchní inspektor

 

vytisknout  e-mailem