Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Mládež a alkohol

Msk- policisté kontrolovali, zda nezletilí a mladistvé osoby nepožívají alkoholické nápoje a omamné a psychotropní látky  

 

     Moravskoslezští policisté v průběhu uplynulého víkendu kontrolovali požívání alkoholu a omamných a psychotropních látek nezletilými a mladistvými. V kraji totiž proběhla policejní akce s názvem „Mládež“. 

Akce Akce "Mládež a alkohol"

     V rámci celého kraje proběhlo souběžně několik dílčích akcí, do kterých bylo nasazeno bezmála 300 policistů pořádkové a kriminální policie. Mimo policisty a kriminalisty se jí zúčastnili také strážníci obecní policie, pracovníci orgánů sociálně právní ochrany dětí obcí, zástupci České obchodní inspekce a Živnostenského úřadu. Cílem bylo zkontrolovat co největší počet míst, kam mládež dochází za zábavou. Společně prověřili 549 objektů restaurací, barů, heren a jiných zábavních zařízení, také ubytovacích a horských zařízení. Zaměřili se na ochranu před požíváním alkoholických nápojů a užíváním omamných a psychotropních látek nezletilými a mladistvými. Požití alkoholu zjistili celkem u 97 mladistvých osob. Policisté, po provedení neodkladných úkonů, předali mladistvé pracovníkům orgánu sociálně právní ochrany dětí k řešení v rámci jejich kompetencí a spolehlivě zjištěné a prokázané přestupky na úseku ochrany před alkoholismem a jinými toxikomaniemi pokutovali.

     Obdobné akce, při kterých policisté kontrolují, zda nezletilí a mladistvé osoby nepožívají alkoholické nápoje a omamné a psychotropní látky, nejsou v průběhu roku žádnou výjimkou. V rámci jednotlivých územních odborů a městského ředitelství se konají pravidelně, přičemž jejich počet dosáhl letos téměř čísla 100.

PC052994.JPG

     Kromě těchto akcí běží v našem kraji různé další preventivní aktivity. Například policisté z Frýdecko-Místecka ve spolupráci s městkou policií upozorňují mládež na různých besedách nejen ve školách na rizika spojená s požíváním alkoholických nápojů. Tato akce, která probíhá již od léta, nese název „Stop alkoholu dětem“. Policisté rozdávají mládeži kartičky, na kterých jsou rizika uvedena a navíc je tam uveden i postih pro osoby, které alkohol osobám mladším 18 let poskytují. Policisté totiž v této souvislosti následně kontrolují nejen restaurace, zda zákaz dodržují. Kartičky rozdávají i restauratérům. Mezi další preventivní aktivity patří bezesporu akce „Než naliješ skleničku“. Realizují ji novojičínští policisté ve větších městech, jako je Nový Jičín a Kopřivnice. Policisté se snaží formou upozornění a rozdáváním kartiček s danou problematikou restauratérům a dalším osobám zamezit podávání alkoholu dětem.

 

por. Bc. Darina Majková

7. prosince 2010

.

.

vytisknout  e-mailem