Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Mezinárodní konference

Mezinárodní konference Community Policing v Kravařích 

vedeni na zamku.JPG

     V pátek 30. října v reprezentativních prostorách barokního zámku v Kravařích na Opavsku, který v 18. století vybudoval rod Eichendorffů, zorganizovali policisté Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje mezinárodní konferenci na stále aktuální téma Community Policing. Partnerem byla Komenda Wojewódzka Policji ve Wroclawi. Celý projekt byl spolufinancován  z Operačního programu Česká republika – Polská republika 2007 – 2013, Fondu mikroprojektů v Euroregionu Silesia. Součástí konference byl i křest DVD, prezentujícího práci policie na severní Moravě.
 
    Význam konference podtrhuje i fakt, že se jí zúčastnil ředitel Krajského ředitelstvípolicie Severomoravského kraje plk. RNDr. Jaroslav Skříčil se svým náměstkem pro zřízení Olomouckého kraje plk. Mgr. Tomášem Tuhým. Vyzvedli důležitost principů Community Policing v policejní praxi a také spolupráci s orgány státní správy a samosprávy i s dalšími organizacemi.

setkani.JPG

 
     S projektem Community policing se setkáváme od roku 2005, kdy byl představen Policejním prezidiem. Community Policing je jedním z nejfrekventovanějších slov v rámci celé policie. Je filozofií policejní práce. Není jenom pojmem, je policejní strategií. Velmi zjednodušeně řečeno vystihuje přístup k policejní práci. Nejen definování problémů v oblasti veřejného pořádku a bezpečnosti a jejich následné řešení, ale zejména využívání znalostí, schopností a možností, odstraňování příčin problémů a jejich důsledků. Naučit se sdílet a delegovat část odpovědnosti za oblast veřejného pořádku a kriminality a aktivně využívat znalosti, schopnosti a možnosti, které v této oblasti mají i jiné instituce a veřejnost samotná. V důsledku to pak znamená efektivnější způsob řešení problémů.
      V tomto duchu byla vedena právě konference v Kravařích. Plk. Mgr. Pavel Osvald a pplk. Ing. Michal Bureš z odboru strategického plánování zde přednesli úvahu Policejního prezidia v rámci Community Policing. Zkušenosti s Community Policing v praxi severomoravských policistů prezentoval náměstek ředitele Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje plk. Ing. Martin Hrinko, Ph.D. A své poznatky o spolupráci s orgány státní správy vystihl kpt. Mgr. Bc. Petr Šikola z Územního odboru Jablonec nad Nisou a por. Bc. Zlatuše Viačková z Územního odboru Karviná.
setkani1.JPG
     Také představitelé polské policie, mimo jiné podinsp. Henryk Tonderys, podinsp. Adam Strzebińczyk, či kom. Katarzyna Szawdylas-Wasielewska, aktivně participovali na tomto setkání a představili policii jako partnera v programu společné bezpečnosti. Poukázaly na dobré zkušenosti Slezské policie s Community Policing a vykreslili činnosti Dolnoslezské policie na úseku bezpečnosti a veřejného pořádku.
     Významným hostem byl Ing. Václav Klučka, poslanec sněmovny Parlamentu České republiky, jenž hovořil na téma Policie a její partner – veřejnost . Zúčastnil se i Mgr.Michal Tošovský z Otevřené společnosti a podělil se o zkušenosti neziskových organizací.
     Místo konání konference nebylo vybráno náhodně. Město Kravaře se nachází v příhraniční česko-polské oblasti. A rozsáhlý park, v současné době upravený pro účely golfového hřiště, byl výjimečnou kulisou vystavené nejmodernější policejní techniky, kterou si mohli účastníci mezinárodní konference prohlédnout. Zvláštní poděkování tedy patří městu Kravaře, na mezinárodní konferenci zastoupenému starostou ing. Andreasem Hahnem, který svým projevem připoměl významnou spolupráci měst a obcí s policií ČR.
 
    
prednaska1.JPG

 Mezinárodní konference byla financována z Operačního programu přeshraniční spolupráce Česká republika - Polská republika 2007 - 2013 z fondu mikroprojektů Euroregionu Silesia, který je součástí strukturálních fondů Evropské unie.

por. Bc. Darina Majková

 

 

eurofondy.jpg

 

vytisknout  e-mailem