Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Kontroly na mysliveckých honech

Ms kraj: Policisté budou kontrolovat doklady, zbraně i případné požití alkoholu. 

Policisté z odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál pro Moravskoslezský kraj chystají i letos v hlavní myslivecké sezóně (v době od 1. listopadu do 31. prosince) kontroly na mysliveckých honech. Na co se zaměří?
Policisté budou kontrolovat:
-   zda nejsou myslivci pod vlivem alkoholu
-   platnost dokladů, které musí mít u sebe každý myslivec (jedná se o průkaz zbraně, zbrojní průkaz,
    lovecký lístek a platné pojištění)
-   jakým způsobem jsou zbraně přepravovány do místa konání honů.
 
 Jaké sankce hrozí myslivcům při porušení zákonů? Při zjištění, že je kontrolovaná osoba pod vlivem alkoholických nápojů, hrozí jí sankce až 50 000 korun (dle § 76a odst. 5 písm. b) zákona č. 119/2002 Sb., o střelných zbraních a střelivu ve znění pozdějších předpisů)), přičemž policisté mohou zadržet zbraň. Po opakovaném přestupku mohou odejmout zbrojní průkaz dle § 27 stejného zákona.
 
Policisté z uvedeného odboru mají v plánu několik desítek kontrol na území celého Moravskoslezského kraje. Další kontroly budou provádět policisté z oddělení služby pro zbraně a bezpečnostní materiál dislokovaných na jednotlivých územních odborech (městském ředitelství). Když se podíváme na minulý rok, policisté odboru provedli 87 kontrol honů, při kterých zkontrolovali 1 317 myslivců a stejný počet zbraní. Při kontrolách zjistili 3 přestupky; jeden v oblasti potřebných dokladů (vyřešen domluvou) a dvě osoby byly pod vlivem alkoholu (oznámeno správnímu orgánu k projednání).
 
Níže je zpracována informace o odboru obecně a z hlediska činnosti odboru za rok 2009.
 
             
por. Mgr. Soňa Štětínská
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
16. 11. 2010
 
 
Z činnosti odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál
 
Odbor služby pro zbraně a bezpečnostní materiál pro Moravskoslezský kraj vznikl v rámci reformy policie 1. ledna 2009. Hned od 1. února 2009 nabyl účinnost zákon 484/2008 Sb., kterým se změnil zákon 119/2002 Sb., o střelných zbraních a střelivu, ve znění pozdějších předpisů ve kterém existuje § 69 „zánik trestnosti nedovoleného ozbrojování“ nazývaný zbraňová amnestie. Na základě uvedeného § mohli občané, kteří bez povolení přechovávali zbraň, tuto odevzdat od 1. února 2009 do 31. července 2009 na policii a legalizovat ji. Danou možnost využilo v rámci Moravskoslezského kraje celkem 406 občanů, kteří odevzdali 511 zbraní a 4 706 kusů střeliva. Většina občanů požádala o zaregistrování zbraní (staly se legálně vlastnictvím občana). Tato zbraňová amnestie byla od účinnosti zákona 119/2002 Sb. v pořadí již třetí a vzhledem k množství legalizovaných zbraní nejúspěšnější.
 
Ve druhé polovině minulého roku již pravidelně bývalé inspektoráty (nynější oddělení) a od roku 2009 i odbor provádějí akce dohledu na mysliveckých honech. Policisté „zavítali“ v rámci těchto akcí na 87 honů, na kterých zkontrolovali v součinnosti se základními policejními útvary 1 317 myslivců a stejný počet zbraní. Dohledy probíhaly od 1. září do 31. prosince 2009. Policisté se při kontrolách zaměřili na doklady, které jsou myslivci ze zákona s přepravovanou zbraní povinni u sebe mít (zbrojní průkaz, průkaz zbraně, lovecký lístek a platné pojištění pro případ odpovědnosti za škody), kontrolu zbraně a převozu zbraně na místo konání honu v uzavřeném obale a v neposlední řadě na požití alkoholu před a během honu. Během těchto kontrol zjistili tři přestupky. Ve dvou případech byli myslivci pod vlivem alkoholu. Tito dva nezodpovědní držitelé zbraní byli oznámeni k řešení do správního řízení na příslušné správní orgány, přičemž jim hrozí sankce do 50 000 korun a v případě spáchaného již druhého přestupku odnětí zbrojního průkazu pro nespolehlivost (§ 23 zákona o střelných zbraních). Třetí myslivec u sebe neměl průkaz zbraně, policisté vyřešili přestupek na místě domluvou.
 
 Kromě akcí dohledu na mysliveckých honech zdejší odbor uskutečnil další akce dohledu. Bylo jich 135, kdy se jednalo o střelnice, sportovní akce, místa prodeje zbraní, zkoušky odborné způsobilosti, zabezpečení zbraní kategorie A (zakázané zbraně, na které policie vydala výjimku k jejich nabytí) v obydlí a podobně.
 
Odbor provádí rovněž akce dozoru podle zákona o zbraních, přičemž se zaměřuje na dodržování povinností a zákazů a provádění oprávnění držitelů zbrojních licencí fyzických a právnických osob a provozovatelů střelnic k podnikatelským účelům. Těchto držitelů je v rámci Moravskoslezského kraje registrovaných 166 a 70 povolených provozovaných střelnic, u kterých je registrováno 2 625 zbraní. Od začátku roku 2010 provedl zdejší odbor 165 akcí dozoru a dohledu (podnikatelé v oboru zbraní a střeliva, výuka a výcvik ve střelbě, zajišťování ostrahy majetku a osob, sportovní, kulturní a zájmová činnost, střelnice a jiné subjekty, například městské policie apod.). Při těchto akcích zjistili policisté drobné závady, které držitelé licencí prakticky ihned odstranili.
           
V rámci Moravskoslezského kraje registrují policisté odboru k dnešnímu dni 21 458 držitelů zbrojních průkazů, u kterých je registrováno 42 978 zbraní, a 525 držitelů evropského zbrojního pasu. Zdejší odbor řešil v předešlém roce v rámci správního řízení podání 778 nových žádostí o vydání zbrojních průkazů a 2 223 žádostí o vydání nového zbrojního průkazu (prodloužení platnosti průkazu). Policisté odboru zajistili v průběhu roku 52 zbrojních průkazů, odejmuli 129 zbrojních průkazů a řešili 31 dalších správních řízení. Zdejší odbor na základě zákona o zbraních vydává rovněž na žádost podnikatele se zbraněmi jednorázový doklad o povolení přepravy zbraní a střeliva do těchto zbraní (v roce 2009 vydal celkem 150 povolení).
 
V názvu odboru je pojem „bezpečnostní materiál“, který se řídí zákonem č. 310/2006 Sb., ve znění pozdějších předpisů a provádí ho vyhláška č 433/2006 Sb., ve znění pozdějších předpisů. Zákon upravuje i systém dozoru (kontroly) u fyzických a právnických osob. Zákon rozlišuje dvě formy nakládání s bezpečnostním materiálem:
a)   nakládání s bezpečnostním materiálem při podnikatelské činnosti fyzických nebo právnických osob, které podléhá povolení – držitel koncese podle živnostenského zákona.
b) nakládání s bezpečnostním materiálem při jiné než podnikatelské činnosti fyzických nebo právnických osob – podléhá registraci dle výše uvedeného zákona.
Policisté odboru, kteří mají povinnost dozoru, evidují v případě a) 2 fyzické osoby a 10 právnických osob, v případě b) 23 fyzických osob (žádnou právnickou osobu). Dle výše uvedené vyhlášky jsou bezpečnostním materiálem, z mnoha možností, například vojenská vozidla, bojová letadla, vrtulníky, letecké motory, infračervené rušící a protirušící zařízení a pod.
                                                                                                         
 
Z podkladů odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál zpracovala
 
                                                                                                 por. Mgr. Soňa Štětínská
 
                                                                          
 
 
 
 

vytisknout  e-mailem