Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Jsou řidiči na zimu připraveni?

NOVOJIČÍNSKO - zimní pneumatiky  


V pondělí 4.listopadu dopoledne proběhla na silnici I/58 na Pinduli mezi Rožnovem p. R. a Frenštátem p. R. preventivní akce zaměřená na používání zimních pneumatik na vozidlech. Novojičínští a vsetínští policisté po akci shodně konstatovali: jedna třetina řidičů ještě jezdí na letních pneumatikách.

Preventivní akce se zaměřením na zimní výbavu vozidel probíhá na stejném místě už několik let a to z těchto důvodů. Tento úsek bývá v zimě často hůře sjízdný, jelikož je zde velké stoupání, rovněž je velmi frekventovaný a navíc je tady hranice okresů Vsetín a Nový Jičín a můžeme akci realizovat společně.

Cílem akce je zvýšit v podvědomí řidičů informovanost o tom, že zimní pneumatiky mají jiné vlastnosti než pneumatiky letní, což výrazně ovlivňuje bezpečnost v silničním provozu v zimním období. Navíc zákon o provozu na pozemních komunikacích ukládá řidičům od 1. listopadu do 31. března povinnost užít v silničním provozu vozidlo se zimními pneumatikami pokud se na silnici nachází souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, nebo lze vzhledem k povětrnostním podmínkám tuto skutečnost předpokládat.

Během dopoledne zastavili a zkontrolovali policisté z dopravních inspektorátů v Novém Jičíně a Vsetíně, společně s krajskými koordinátory BESIPu a odborníky na pneumatiky ze společnosti Best Drive, několik desítek vozidel. Na Pinduli přijely dvě třetiny řidičů auty již opatřenými zimními pneumatikami, ti dostali z rukou koordinátorů BESIPu drobné dárky. Jedna třetina řidičů pak měla ještě na svých vozidlech letní pneumatiky. Mezi kontrolovanými řidiči se našlo i několik hříšníků, kterým policisté uložili blokové pokuty za zhoršený technický stav vozidel. Jednomu řidiči museli novojičínští policisté zakázat další jízdu a zadržet řidičský průkaz, protože usedl za volant opilý. Nadýchal necelé jedno promile alkoholu. 


Nový Jičín 5.11.2013

por. Mgr. Lenka Javorková
por. Mgr. Petr Gřes

 

vytisknout  e-mailem