Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Info z Ostravy

Ostrava - dvá různé majetkové trestné činy 

Internetové podvody
 
 Trojici podvodníků z Ostravy v těchto dnech po dlouhém a náročném prověřování a objasňování obvinili kriminalisté z centra. 
 
Dvě ženy (40, 21) a třiadvacetiletý muž začátkem loňského roku využili počítač a internet ke spáchání celkem sedmačtyřiceti skutků.
 
Prostřednictvím různých internetových portálů sloužících k nákupu a prodeji zboží nabízeli k prodeji rozličný tovar. Nejčastěji se jednalo o značkové kabelky, ale také dámské boty a oblečení, sluneční brýle, žehličku na vlasy či herní konzoli. Ve všech případech postupovali stejně. Nechali si za zboží zaplatit a převést peníze na účet. Ovšem zboží nikdy nedodali a s potenciálními kupci přestali komunikovat. Takto nezákonně získané finanční prostředky pak použili pro svou vlastní potřebu.
 
Celkově způsobili škodu ve výši bezmála 230 tisíc korun. Za trestný čin podvodu jim vzhledem k výši škody hrozí až pětiletý trest odnětí svobody.
 
Apelujeme na všechny občany a potenciální nakupující na internetu - buďte vždy velmi obezřetní a opatrní. Využívejte ke svým nákupům zavedené a osvědčené internetové prodejny a prodejce. Za objednané zboží neplaťte předem a pravidelně čtěte hodnocení a komentáře jiných uživatelů.
 
 
Odvážná slečna
 
 Sedmnáctiletá slečna projevila notnou dávku odvahy, když si nenechala líbit útok neznámého pachatele.
 
Stalo se tak 11. 11. 2013 krátce před půl třetí. Mladá žena nastupovala do autobusu na zastávce MHD „Oblouk“ v Porubě, přičemž jí neznámý pachatel rozepnul zip batohu, který nesla na zádech, a snažil se z něj odcizit mobilní telefon.
 
Poškozená si toho všimla, vystoupila z autobusu a začala na pachatele křičet: „co se mi hrabeš v batohu, myslíš, že je normální okrádat lidi za bílého dne?“ Odměnou jí byl plivanec do tváře. Poté pachatel z místa odcházel. Poškozená jej však dohnala a chytla za bundu, načež slečnu uhodil do obličeje a povalil na zem. Poté z místa utekl.
 
Statečná mladá žena utrpěla naštěstí jen oděrku na koleni, která si nevyžádala ošetření. Otázkou zůstává, proč se v blízkosti autobusové zastávky o půl třetí odpoledne nenašel nikdo, kdo by byl mladé slečně ochoten pomoci.
 
Trestní zákon stanoví za spáchání trestného činu krádeže až dvouletý trest odnětí svobody.
 
 
por.Mgr. Petr Svoboda

vytisknout  e-mailem