Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Falešný doktor

NOVOJIČÍNSKO - sedí za mřížemi 

Muže, který se vydával za lékaře a okrádal seniorky, novojičínští policisté zadrželi. Soud na něj uvalil vazbu. Své 55 narozeniny tak oslaví ve vězení.

Intenzivní prací a nasazením dokázali novojičínští policisté vyhledat a v poměrně krátké době zadržet 55letého muže, který se neštítil lstivým způsobem okrádat seniorky.
Ve svých 22letech byl prvně odsouzen. K dnešnímu dni má za sebou 22 pravomocných rozsudků. Naposledy byl propuštěn z výkonu trestu na konci léta letošního roku a takřka okamžitě začal znovu páchat trestnou činnost. Muž s trvalým bydlištěm v Kopřivnici má vztah také k městům v Čechách.
 
Bez krádeží a podvodů nedokáže žít, na svobodě byl pár měsíců. Za toto období mu novojičínští policisté prozatím prokázali čtyři případy. Dvě okradené seniorky s historkou lékaře a další dva případy vniknutí do neuzamčených rodinných domů.  Svou trestnou činnost obhajuje nedostatkem peněz a chabého zdraví.

Během vyšetřování policisté zjistili několik indicií shodných s jinými doposud neobjasněnými případy, které nadále prověřují a analyzují. Lze předpokládat, že má toho na svědomí více a to nejen v okrese, ale i v Čechách.  V minulosti již byl několikrát za podobné či shodné skutky pravomocně odsouzen soudy v Liberci, Ústí nad Labem, Praze, Mělníku a České Lípě. K samotnému zjištění podvodníka napomohly také záznamy z bezpečnostních kamer domů a projíždějícího vozidla, indicie od svědků a také bývalého pracovníka vězeňské služby, který jej poznal. 
V měsíci říjnu jsme zaznamenali dva případy podvodného lékaře. První se udál 7. a druhý 26. října v Novém Jičíně na ulici. Podvodník oslovil dvě paní seniorského věku a se záminkou lékařské prohlídky se jim vloudil do bytů. Seniorky muži uvěřily až do té chvíle, než zjistily, že jsou v bytech samy bez peněz a šperků.
Ještě před spácháním těchto skutků vnikl do rodinných domů ve Štramberku a Kopřivnici části Lubina. Krátce po poledni, bez použití násilí vstoupil odemčenými dveřmi dovnitř.  Nevadilo mu, že jsou uvnitř lidé. V jednom případě dokonce hovořil v pokoji s 6letým dítětem, kterého se dotazoval, na místo schovaných peněz. Když nic nenašel, z domu klidně odešel.  Ani jednou nepoužil fyzické násilí.
Svým jednáním se dopustil přečinu krádež a porušování domovní svobody. S ohledem na jeho trestní minulost a recidivu lze předpokládat, že soud v rozhodování o vině bude přísný.    

Tisková zpráva ze dne 2.12.2013

por. Mgr. Petr Gřes
tiskový mluvčí
PIS Nový Jičín

vytisknout  e-mailem