Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Evropský den obětí

KŘP MS kraje - pomáháme obětem trestných činů 

Ve Velké Británii byla 22. února 1990 podepsána Charta práv obětí. O rok později byl tento den vyhlášen Evropským dnem obětí s cílem zvýšit obecné povědomí o podpoře a pomoci obětem trestných činů. Tento den má také připomenout, že obětí se může stát každý z nás.

Vzhledem k tomu, že při prověřování a vyšetřování trestné činnosti se policisté setkávají nejen s pachateli, ale také s jejich obětmi, jejich osud jim není lhostejný. Zvlášť, pokud se jedná o oběti závažné trestné činnosti, případně o jejich blízké či pozůstalé.  Pro zmírnění traumatu případně co možná největšímu zamezení sekundární viktimizace moravskoslezští policisté již řadu let využívají mechanismy, jakými je tým krizových interventů, speciální výslechové komplexy a poradenské místnosti pro osoby ohrožené domácím násilím

Krizová intervence

Na konci roku 2010 začal u Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje působit tým krizových interventů. Jsou povolávání k sebevraždám, tragickým dopravním nehodám, znásilněním nebo násilným trestným činům. Včetně koordinátorky kpt. Mgr. Zuzany Baranové v týmu v současnosti působí 27 interventů, kteří jsou zařazeni jako pořádkoví či dopravní policisté, kriminalisté a kriminalističtí technici a další napříč mnoha policejními odbornostmi. Nejčastěji jsou povolování v případě úmrtí a jsou to převážně oni, kteří tragickou zprávu co nejšetrněji sdělují pozůstalým. Na jejich bedrech stojí nejen psychická pomoc lidem, kterým se „ve zlomku vteřiny obrátil život naruby“, ale také pomoc s praktickými záležitostmi nebo právními úkony….

Přesto, že kriminalita v našem regionu v posledních letech klesá, za uplynulý rok byla krizová intervence poskytnuta ve 202 případech celkem 499 osobám, což je nejvíce od dob vzniku týmu. Pro srovnání v roce 2017 byla intervence poskytnuta v 171 případech 447 osobám, v roce 2016 v 181 případech 461 osobám. V letech 2015 až 2017 bylo v rámci Policie České republiky nejvíce intervencí poskytnuto právě týmem našeho krajského ředitelství.

Místní působnost jednotlivých interventů je rozdělená do třech oblastí (Ostrava a Karvinsko, Bruntálsko a Opavsko a Frýdecko-Místecko a Novojičínsko), zkrátka je přizpůsobená s ohledem na co nejkratší dojezdové časy do míst událostí. Služby interventů jsou nastaveny tak, aby svou pomoc mohli poskytovat 24 hodin denně 7 dnů v týdnu.

O krizové intervenci jsme informovali také v minulých létech, např. na tiskové besedě: https://www.policie.cz/clanek/tym-krizovych-interventu.aspx

Speciální výslechové místnostiVybavení speciální výslechové místnosti III.jpg

K zamezení následné traumatizace obětí, a to převážně dětských, slouží již dvanáct let specializované komplexy pro práci s dětskými svědky a obětmi trestné činnosti. První specializované výslechové pracoviště začali kriminalisté užívat v roce 2007 v Ostravě, další pak postupně vznikaly v Opavě, Frýdku-Místku, Havířově a Krnově. Místnosti jsou vybaveny tak, aby navozovaly pokud možno co nejpříjemnější atmosféru a evokovaly domácí prostředí (https://www.policie.cz/clanek/krajske-reditelstvi-severomoravskeho-kraje-zpravodajstvi-specialni-vyslechove-mistnosti.aspx).

Technické zázemí pak poskytuje možnost pořídit audiovizuální záznam svědecké výpovědi a tudíž oběť či svědek nemusí být traumatizován jejím opakováním v dalších stádiích trestního řízení. Pořízený záznam mohou využít znalci nebo může být předložen soudu.

V loňském roce bylo v těchto speciálních místnostech provedeno celkem 181 úkonů, převážně výslechy svědků a obětí trestných činů mravnostního charakteru či domácího násilí. A nejednalo se jen o děti. Kriminalisté je využívají také při kontaktu s handicapovanými, znásilněnými či týranými osobami. Nejčastěji jsou speciální výslechové místnosti využívány v Ostravě.

Vybavení speciální výslechové místnosti II.jpgPoradenské místnosti pro osoby ohrožené domácím násilím

V roce 2014 bylo na obvodním oddělení Ostrava-střed jako první v rámci Policie České republiky zřízeno poradenské místo pro oběti případně svědky ohrožené domácím násilím. V rámci Městské ředitelství policie Ostrava posléze vznikaly další, takže v současnosti existují čtyři místa pro poskytování poradenské pomoci. Kromě již zmíněného obvodního oddělení v centru Ostravy (ulice Masná) také v Ostravě-Porubě (ulice Dělnická), v Ostravě-Přívoze (ulice Wattova) a v Ostravě-Hrabůvce (ulice Dr. Martínka).

Inspirací pro vznik těchto prostor byly výše zmiňované speciální výslechové komplexy. Také zde má vybavení místnosti evokovat „civilní“ domácí prostředí, které má co nejvíce napomoci k navázání kontaktu mezi osobou ohroženou domácím násilím a policistou. Jelikož pomoc nejčastěji vyhledávají ženy, které sebou mívají děti, je nedílnou součástí poradenské místnosti dětský koutek.

Více o problematice domácího násilí včetně statistických údajů za rok 2018 naleznete na: http://www.policie.cz/clanek/domaci-nasili-501266.aspx

Další pomoc …

Na oběti policisté nezapomínají ani v rámci preventivních projektů. S ohledem na cílovou skupinu to mohou být např. plyšové a látkové hračky, které si děti mohou odnést domů, omalovánky, pastelky nebo a pexesa pro ukrácení dlouhé chvíle. Pro ženy deky, pomády na rty nebo lupy a alarmy pro seniory. Vyjmenovanými předměty, informačními letáky a mnohým dalším materiálem, který je pořízený z různých preventivních projektů, jsou vybaveny výslechové a poradenské místnosti a mají je k dispozici také krizoví interventi.

por. Mgr. Daniela Vlčková
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
21. 2. 2019

vytisknout  e-mailem