Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Dluží téměř 18 milionů

Ms kraj: Mezi poškozenými jsou kamarádi, známí, ale i rodinní příslušníci.  

 Počet poškozených: 25. Škoda, kterou podvedeným způsobil: téměř 18 milionů korun. Takto lze stručně charakterizovat výsledek jednání muže z Opavy, kterého policisté obvinili z trestných činů podvodu a zpronevěry. Muž si buď půjčoval peníze za účelem podnikání, které nevracel, nebo vybíral zálohy na koupi vozidel. Poškození již neviděli ani peníze, ani slíbená auta. Některým věřitelům dluží i miliony korun…
 
 Policisté zhruba v průběhu roku nazpět začali přijímat oznámení od různých věřitelů, kterým údajně dluží jistý muž z Opavy. S ohledem k místu „působení“ začali veškerá oznámení prověřovat kriminalisté Územního odboru Opava. Hlásili se ale další a další nespokojení občané, takže vzhledem ke škodě si spisový materiál časem převzali kolegové z krajského ředitelství. Navázali na práci opavských policistů a do současné doby v ní pokračují.
 
Kriminalisté zjistili prověřováním základních informací, že věřitelům dluží muž, který byl pro obdobnou trestnou činnost před pár lety pravomocně odsouzen. Vzhledem k tomu, že se poškození nepřihlásili dříve, nebylo možné zahrnout jejich požadavky (připojit tzv. útoky k projednávané věci) k odsouzenému případu.
 
S čím se věřitelé obrátili na policisty? Skupina poškozených by se dala rozdělit na dvě základní podskupiny. V první jsou poškození v rámci podvodu. Muž si od známých bral hotovostní půjčky, údajně na podnikání. Nebo jako důvod uvedl, že potřebuje profinancovat nákup vozidel. Samozřejmě sliboval, že půjčené peníze v dohodnuté době vrátí. Druhou podskupinou jsou poškození v rámci zpronevěry. Muž vybíral od lidí zálohy na koupi a dovoz ojetých vozidel ze zahraničí. Poškození si vybrali buď konkrétní typ vozidla, nebo prostě chtěli dovézt nějaké dobré auto. Nakonec ale neviděli ani svoje peníze, ani se nesvezou ve vysněném vozidle.
 
 Jak je na začátku uvedeno, policisté prozatím evidují 25 poškozených. Případů, kdy půjčili peníze, je ale 41. Ke skutkům mělo docházet v období od roku 2001 do jara roku 2006. Policisté zadokumentovali škodu ve výši téměř 18 milionů korun. Jako zajímavost je možné uvést, že poškozenými nejsou nyní již obviněnému neznámé osoby, ale právě jeho kamarádi, známí a dokonce i rodinní příslušníci. Tím, že věřitelé pocházejí z okruhu kamarádů, znají se navzájem. Nevěděli ale o sobě informaci ohledně dluhů, tedy že také kamarád půjčil a čeká na vrácení peněz. O některých věcech se prostě nemluví…
 
Někteří známí „svěřili své finance“ muži i opakovaně. Částky, které mu půjčovali, se pohybovaly v řádech od desetitisíců (nejnižší byla 50 000 korun) až po miliony. Při pohledu na seznam poškozených zjistíme, že nejvyšší škoda u jedné osoby se vyšplhala na 4,3 miliony korun.
 
Když byla řeč o přijímání oznámení, policisté již od počátku začali důkladně zjišťovat a evidovat veškeré okolnosti případu. K věci již podalo vysvětlení všech pětadvacet poškozených a další osoby. Každý z poškozených musel vzhledem k charakteru skutku doložit určité doklady, aby doložil svá tvrzení. Nutno podotknout, že v některých případech to byl problém. Lidé si někdy neuchovávají dokumenty a je posléze složitější pátrat po oprávněnosti jejich nároku. Kriminalisté budou v rámci vyšetřování požadovat také odborné vyjádření k hodnotě vozidel. Spisový materiál má již dnes kolem 2 000 stran a vzhledem k pokračujícímu vyšetřování není dosud uzavřen.
 
 Na základě zjištěných informací zahájili policisté trestní stíhání muže středních let z Opavy pro trestné činy zpronevěry a podvodu (§§ 250/1,4 a 248/1,4 trestního zákona)). Trestní stíhání je vedeno na svobodě. K osobě obviněného ještě tolik, že provozoval autobazar. S policisty spolupracuje.
 
Na otázku, kde jsou půjčené peníze, není jednoduchá odpověď. Dalo by se říci, že na samotném počátku si muž zřejmě půjčoval s čistým svědomím, že vše vrátí. Zisk z provedených transakcí ale půjčky nepokrýval. Takže nebyla již časem jiná možnost, než si půjčovat další a další peníze, ze kterých mohl hradit alespoň část předešlých dluhů. Prostě vybíjení klínu klínem. Ale dluh narůstal a narůstal do závratných výšek.
           
           
por. Mgr. Soňa Štětínská
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
12. 8. 2010
                                                                                     
                                              
 
 
 
 
 

vytisknout  e-mailem