Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Český pitaval

Již podruhé letos proběhlo v Ostravě ocenění všímavého občana titulem Český pitaval. 

Již podruhé letos proběhlo v Ostravě ocenění všímavého občana titulem Český pitaval. Tentokrát byl oceněn svědek závažného trestného činu pohlavního zneužívání, který okamžitě zareagoval po zjištění možného protiprávního jednání, zamezil mu a přivolal policisty. Pravděpodobně tak zabránil dalším možným atakům na teprve čtyřleté děvčátko.
Z rukou plk. Mgr. Tomáše Tuhého, náměstka ředitele Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje a zástupce ředitele ostravské pobočky České pojišťovny, pana Michala Řeháčka, převzal pan Zdeněk Fišárek z Ostravy pamětní certifikát i věcný dar – mobilní telefon. Poděkovat za ideální, lidskou reakci  panu Fišárkovi a přáním, aby takových silných lidských vzorů bylo mnohem více, přišel také ředitel Městského ředitelství policie Ostrava, plk. Mgr. Tomáš Landsfeld. I přítomnost obou ředitelů potvrzovala nejen podporu dobré věci – projektu Český pitaval, ale hlavně poděkování všímavému, nelhostejnému člověku.
Jak došlo ke skutku, přiblížila kpt. Mgr. Marcela Musálková, vrchní komisařka 2. oddělení obecné kriminality služby kriminální policie a vyšetřování Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje. Na počátku dubna 2009 došlo v Ostravě k provinění pohlavního zneužívání. 15letému mladíkovi byla tzv. ke hlídání svěřena 4letá neteř. Mladistvý měl dítě během společné procházky odvést do blízkého lesoparku, dítě částečně svléknout a vykonávat určité sexuální praktiky. Dítě naštěstí zraněno nebylo, mladík byl vyrušen náhodným kolemjdoucím – oceněným svědkem. Pan Fišárek neváhal a po zahlédnutí předmětné sexuální praktiky okamžitě konal, na chlapce volal, aby zanechal svého protiprávního jednání a přivolal policisty. S oběma, podezřelým i poškozenou pak vyčkal do příjezdu hlídky. Panu Fišárkovi proto patří náš upřímný dík.
Dospělému pachateli trestného činu pohlavního zneužívání hrozí trest odnětí svobody na dvě léta až deset let. U mladistvých se trest snižuje na polovinu, přičemž však horní hranice trestní sazby nesmí převyšovat pět let a dolní hranice jeden rok.
 V Ostravě byl tak titulem Český pitaval oceněn již třetí občan, který neváhal a zamezil protiprávnímu jednání. Při startu projektu byli totiž v Ostravě oceněni rovnou dva odvážní muži. Projekt však letos zamířil i do Opavy, kde byl policisty a zástupci České pojišťovny oceněn další svědek. Jsme přesvědčeni, že i v ostatních částech republiky se najdou lidé, kteří zásadní měrou napomohou policistům při zadržení pachatele či objasnění trestného činu. Ocenění titulem Český pitaval tak může v případě zájmu zamířit z Ostravy i do ostatních koutů země, stejně jako letos v Opavě. I díky podpoře vedení Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje, plk. Mgr. Tomáše Tuhého, a ředitele Městského ředitelství policie Ostrava, plk. Mgr. Tomáše Landsfelda, se to na severní Moravě daří!  

Vstup do fotogalerie ZDE.
Nestačí Vám fotografie? Pak je zde pro Vás videoukázka.
Více o projektu Pitaval a předchozí ocenění naleznete ZDE
Český Pitaval křížem krážem médii.
 

vytisknout  e-mailem