Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Buďte viditelní, nejste nesmrtelní!

MS kraj - bezpečný pohyb chodců za snížené viditelnosti 

Nastalo zimní období a tím i pozdější svítání a dřívější stmívání. Vzhledem k tomu je nutno apelovat na chodce, aby byli obezřetní a byli VIDĚT.

Policejní preventisté a policisté z dopravního inspektorátu Ostrava proto ve spolupráci s BESIP realizovali bezpečnostně preventivní akci, která probíhala v centru Ostravy v místě se zvýšeným pohybem lidí. Tato osvěta k viditelnosti probíhala v pozdních odpoledních hodinách, kdy už se setmělo. Chodci byli poučení o důležitosti „vidět a být viděn“ a za tímto účelem je policisté vybavili reflexními prvky.

Pokud se chodci pohybují v místech, která nejsou osvětlena, k tomu jsou oblečeni do tmavého oděvu a nejsou vybaveni reflexními prvky, jsou obzvláště zranitelní. Dbát zvýšené opatrnosti je třeba nejen u přecházení cesty, ale i v blízkosti autobusových a tramvajových zastávek. Pozor, neplatí pravidlo absolutní přednosti chodců před tramvají!

Pár rad, jak zvýšit viditelnost:

  • Viditelnost lze zvýšit vhodnou barvou oblečení a doplňky z fluorescenčních a reflexních materiálů, které zvyšují světelný kontrast vůči pozadí a prodlužují tak vzdálenost, na jakou může řidič chodce nebo cyklistu zaznamenat.
  • Fluorescenční materiály zvyšují viditelnost za denního světla a za soumraku, ve tmě však svou funkci ztrácejí. Nejčastěji používanými barvami jsou jasně žlutá, zelená a oranžová.
  • Reflexní materiály odrážejí světlo v úzkém kuželu zpět ke zdroji, a to až na vzdálenost kolem 200 metrů. Výrazně zvyšují viditelnost za tmy a za snížené viditelnosti.

Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
nprap. Mgr. Lenka Stočes Hubertová
oddělení prevence

vytisknout  e-mailem