Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Bezpečně na kole

Frýdek-Místek - policisté z frýdecko-místecké preventivně informační skupiny společně s Městskou policií, Besipem, Českým červeným křížem a specializovaným cykloservisem započali projekt „Bezpečně na kole“, který je zaměřen na cyklisty všech věkových kategorií.  

Foto: PČR F-M /Bezpečně na koleFoto: PČR F-M /Bezpečně na kole
          Pilotní akce se konala již tento víkend ve Frýdku-Místku. Partneři společně s policejními preventisty vytvořili tři stanoviště, které byly záměrně situovány na frekventované trase cyklostezky okolo řeky Ostravice. Cyklisté se zde dozvěděli nejen zajímavé informace, ale mohli si také vyzkoušet jízdu zručnosti pod taktovkou městských strážníků. Pokud pokračovali dále narazili na stánek Besipu, jehož zaměstnanci společně s dobrovolníky Českého červeného kříže zájemce poučili o bezpečné jízdě a první pomoci. Zároveň si každý mohl přímo na místě vyzkoušet masáž srdce nebo umělé dýchání do výukové figuríny pro základní resuscitaci. Třetím místem trasy se stalo stanoviště Policie ČR a cykloservisu. Zde si zejména cyklističtí benjamínci osvěžili znalosti dopravních značek a předpisů. Policisté rovněž poučili děti, ale i dospělé o správném vybavení jízdního kola. Za své znalosti byl pak každý odměněn. Ti mladší si odnesli reflexní pásky, samolepky a pexeso s policejní tématikou. Na starší pak čekala odměna formou bezplatné kontroly technického stavu jízdního kola, včetně drobného seřízení, o které se postaral odborník z cykloservisu. Dalším lákadlem se stala naaranžovaná dopravní nehoda cyklisty. Zdeformovaná kostra kola a poblíž ležící, zahalená oběť přikrytá plachtou od krve mnohé vyděsila. Cílem však nebylo strašit, ale reálně ukázat co hrozí při nebezpečné a neopatrné jízdě, například bez ochranné přilby.
Tímto projektem chtějí policisté společně s partnery akce upozornit na rizika, která hrozí ale zároveň osvětou toto nebezpečí eliminovat. Hlavním cílem je chránit zdraví cyklistů a snížit počet dopravních nehod s jejich účastí.

nprap. Bc. Vlastimil Starzyk
26. června 2011
 

Odkazy do noveho okna

Bezpečně na kole

Bezpečně na kole 

Detailní náhled

Naaranžovaná DN cyklisty

Naaranžovaná DN cyklisty 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem