Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Policisté kontrolovali používání bezpečnostních pásů

ÚSTECKÝ KRAJ - Policisté rozdávali vzorným řidičům dárky 

Česká republika patří mezi země, kde je používání bezpečnostních pásů legislativně nařízeno. Podle patřičných paragrafů uvedených v zákoně o provozu na pozemních komunikacích (361/2000 Sb.) má povinnost připoutat se je nejen řidič, ale každá přepravovaná osoba, pokud je sedadlo bezpečnostními pásy vybaveno. Policisté Ústeckého kraje se stále setkávají s řidiči, nebo spolujezdci, kteří na tuto zákonnou povinnost zapomínají.
 
Krajské ředitelství policie Ústeckého kraje, odbor dopravní policie společně s preventivně informačním oddělením, připravilo dopravně preventivní akci zaměřenou na používání bezpečnostních pásů a zádržných systémů, která proběhla dne 16. srpna 2012.
Během trvání akce policisté na vytipovaných stanovištích zkontrolovali 547 vozidel, u kterých bylo zjištěno celkem 221 přestupků. Z toho 203 přestupků bylo vyřešeno na místě blokovou pokutou a 18 přestupků bylo oznámeno správnímu orgánu. Celková výše uložených pokut se vyšplhala na částku 76 600,- Kč.
 
Povinnost použít během jízdy bezpečnostní pásy porušilo 72 osob a jedno dítě nebylo přepravováno v zádržném systému, tzv. autosedačce. Opomíjena nebyla ani další protiprávní jednání. 30 přestupků zaznamenaly hlídky v souvislosti s technickým stavem vozidla, ve 24 případech řidiči nerespektovali stanovené rychlostní limity. Pod vlivem alkoholu byl zjištěn 1 řidič a 1 řidič usedl za volant pod vlivem návykové látky. Řešeny byly také  4 přestupky chodců.
 
Řidič, kteří byli připoutáni a neměli žádný jiný prohřešek, dostali od policistů dárek.
 
Akce se uskutečnilaza podpory BESIP a Odboru dopravy a silničního hospodářství Krajského úřadu Ústeckého kraje.
 
por. Jana Matonohová
Ústí nad Labem 27. srpna 2012
 
 
 
 
Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem