Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Policista roku 2011

Dva středočeští policisté získali prestižní ocenění. 

Policista roku je ocenění, které je každoročně udělováno těm příslušníkům a občanským zaměstnancům Policie České republiky, kteří významným způsobem přispěli k fungování i prestiži sboru. Letos, v úterý 9. října 2012, se slavnostní ceremoniál přestěhoval z Trojského zámečku do budovy TOP Hotelu v Praze na Chodovci, kde ceny nejlepším policistům předali ministr vnitra Jan Kubice a policejní prezident Martin Červíček.  Mezi oceněné policisty právem patří i plk. JUDr. Michal Mazánek a prap. Miroslav Dušek z Krajského ředitelství policie Středočeského kraje.

Policista roku 2011
Policistou roku se stal plk. JUDr. Michal Mazánek vedoucí odboru obecné kriminality služby kriminální policie a vyšetřování Krajského ředitelství policie Středočeského kraje.

plk. JUDr. Michal Mazánek nastoupil k policejnímu sboru dne 1.3.1985. Za svou dosavadní kariéru prošel od zařazení řadového policisty na obvodním oddělení až do funkce vedoucího odboru obecné kriminality KŘP Středočeského kraje. Jako řadový policista postupoval v roce 1990 z obvodního oddělení na Okresní úřad vyšetřování Praha východ do funkce vyšetřovatele, zde mu byla přidělena problematika násilné trestné činnosti. Na základě výsledků byl následně v roce 1993 převelen na Krajský úřad vyšetřování Středočeského kraje kde se věnoval zejména vyšetřování vražd, a stal se i členem skupiny vyšetřující sérii vražd známou pod názvem „Orlické vraždy“. Pozitivní úspěchy jej v roce 2000 nominovaly do čela pracovní skupiny „POMNÍKY“, která se zabývala  případy neobjasněných vražd na území teritoria Středočeského kraje od roku 1990. Nejznámějším případem byla trojnásobná vražda (matky a dvou dcer) v obci Klučov v okrese Kolín v roce 1990. Skupině se podařilo pachatele Jaroslava Gančarčíka dopadnout po 13 letech. Za tento výsledek byl policejním prezidentem mimořádně povýšen do hodnosti podplukovníka. Výsledky, nasazení, schopnost vedení a řízení týmu jej předurčily do následných funkcí od vedoucího oddělení SKPV až po vedoucího odboru obecné kriminality KŘP Středočeského kraje. Odbor je veden vysoce profesionálně a dosahuje vynikajících výsledků. Pod jeho vedením je objasněnost vražd v kraji poslední dva roky 100 procent a v dalších letech se blížila této absolutní hodnotě. Osobně úspěšně řídil a vedl týmy například v případech „Lesní vrah“ (pachatel Viktor Kalivoda, usmrtil tři osoby a chystal smrtící útok v pražském metru) v roce 2005, trojnásobné „Mukařovské vraždě“ v roce 2011 a případech dalších vražd v roce 2011 (vražd taxikářů v okrese Praha východ a Kladno a dalších případů násilné trestné činnosti zejména s majetkovým motivem). V policejních kruzích i mimo ně je uznávaným odborníkem a specialistou, nadřízenými je hodnocen jako výborný manažer. Podřízeným je příkladem a je vnímán jako přirozená a jasná autorita. Úzce spolupracuje s policejními složkami napříč organizací, soudními znalci, státními zástupci a soudci. Policejní akademií ČR je pravidelně přibírán jako oponent bakalářských a diplomových prací, je konzultantem a účastníkem pořadů „Na stopě“, „112“ a dalších, kde se snaží o maximální kladnou propagaci Policie České republiky. Své dovednosti a zkušenosti uplatňuje nejen při vedení odboru, ale i při výchově méně zkušených policistů, pořádá odborná školení (krátkodobé ochrany svědků, prověřování a vyšetřování násilných trestných činů a další), každoročně přednáší a ve spolupráci s novináři publikuje v periodikách. Je otcem dvou dětí, rád sportuje, lyžuje, plave, je pilotem ultralehkých letadel a padáků. 
 
Čin roku
V kategorii „Čin roku“ se na druhém místě umístil inspektor, prap. Miroslav Dušek, služebně zařazený na územním odboru Kolín, Obvodní oddělení Týnec nad Labem.
 
Miroslav Dušek k Polici České republiky nastoupil dne 1. 10. 2007 s místem zařazení Týnec nad Labem. Celých pět let zde odvádí nadstandardní práci, a to nejen v oblasti trestního řízení a přestupkového řízení, ale je začleněn v pořádkové jednotce územního odboru Kolín, se kterou se pravidelně účastní opatření v místech, která byla vyhodnocena jako riziková. Aktivně se zúčastňuje odborných  kurzů, např. taktika výslechu, problematika korupce – policista, školení k používání orientačních a drogových testů, metody řešení konfliktů pomocí analýzy transakcí. Dle svého nadřízeného je skromný, ochotný a aktivní.
Ve svém volném čase se zajímá o motoristické novinky a s oblibou chodí střílet na sportovní střelnice, neboť je držitelem zbrojního průkazu a vlastníkem zbraně.

Prap. Miroslav Dušek dne 3. března 2011 odpoledne na slepém rameni řeky Labe v obci Veletov svým iniciativním přístupem zachránil život tonoucímu rybáři. Dva rybáři prosekávající led zhruba 40 metrů od břehu se probořili do ledové vody. Ihned po obdržení informace z integrovaného operačního střediska Kolín o dvou topících se mužích okamžitě vyjel na místo. V okamžiku příjezdu policisty k řece byla situace velmi dramatická, jeden z nich se topil, druhý rybář byl již pod ledovým příkrovem. Prap. Dušek se za pomoci dřevěné desky doklouzal k topícímu se, přivázal ho lanem a s jeho vytažením z vody mu pomohl člun jednotky HZS Kolín. Druhého muže vytáhli bez známek života policisté Poříčního oddělení Labe Nymburk.
Prap. Miroslav Dušek bez zaváhání nasadil svůj vlastní život k záchraně jiného života.
 
 
mjr. Bc. Soňa Budská
11.10.2012
Odkazy do noveho okna

plk. JUDr. Michal Mazánek

plk. JUDr. Michal Mazánek 

Detailní náhled

plk. JUDr. Michal Mazánek

plk. JUDr. Michal Mazánek 

Detailní náhled

Policista roku 2011

Policista roku 2011 

Detailní náhled

prap. Miroslav Dušek

prap. Miroslav Dušek 

Detailní náhled

prap. Miroslav Dušek 1

prap. Miroslav Dušek 1 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem