Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Zabezpečení rekreačních objektů

PLZEŇSKÝ KRAJ – Preventivní projekt „Zabezpečte se, chraňte majetek sobě i svým sousedům“ pomůže chatařům a chalupářům s výběrem vhodného zabezpečení. 

Chalupářská sezóna se pomalu chýlí ke konci, a naopak nastává období „zazimování“ rekreačních objektů. Jen velmi malá část majitelů využívá své chaty a chalupy celoročně. Většina chalupářů přijíždí za rekreací převážně v letních a teplých podzimních měsících, zbytek roku pak zůstávají víkendové domy osiřelé. Toho využívají pachatelé majetkové trestné činnosti, kteří se zcela nerušeně mohou vloupat do objektu, ve kterém hledají cokoliv hodnotného, případně potraviny nebo jen možnost přespání. Následující statistické údaje mapují počty případů vloupání do bytů, víkendových chat či rodinných domů v Plzeňském kraji, a to vždy za prvních devět měsíců v roce. Je třeba konstatovat, že k největšímu počtu vloupání do víkendových chat dochází v pozdních podzimních a zimních měsících. Tedy v době, kdy jsou chatové oblasti většinou prázdné.

9/2016

9/2017

9/2018

9/2019

Krádež vloupáním do bytů

84

115

119

131

Krádež vloupáním do víkendových chat

93

85

99

121

Krádež vloupáním do rodinných domů

115

101

109

138

Přestože je velmi obtížné zcela zamezit případnému vloupání do objektu, existují rady a doporučení, jak trestnou činnost eliminovat a především znesnadnit. K tomu může pomoct také aktualizovaná mobilní aplikace „Zabezpečte se“, dostupná v App Store i v Google Play, kde je možné se dozvědět, kudy se zloději nejčastěji dostanou do chat, a to včetně rad na vhodné zabezpečení. Uživatel aplikace také získá přehled certifikovaných odborníků, rozdělených podle jednotlivých regionů, kteří dokáží navrhnout řešení na míru danému objektu.

Policisté v Plzeňském kraji každoročně provádějí pravidelné obhlídky chatových oblastí. Nejinak je tomu i v letošním roce. V průběhu těchto akcí policisté kontrolují, zda již nedošlo k vloupání do chat, případně se nepohybují v zájmových oblastech podezřelé osoby nebo vozidla a zároveň touto preventivní aktivitou předcházejí trestné činnosti.

Cílem celorepublikového projektu „Zabezpečte se, chraňte majetek sobě i svým sousedům“, je vzbudit v majitelích rekreačních objektů zájem o ochranu svého majetku.

Rady a doporučení při odjezdu od rekreačního objektu:

· Nenechávejte v době nepřítomnosti v chatách cenné věci

· Objekt si řádně zabezpečte dostupnými mechanickými a elektronickými prostředky

· Rekreační objekt čas od času navštěvovujte i v zimních měsících tak, aby byl vidět pohyb lidí v chatové oblasti

· Všímejte si podezřelých osob nebo vozidel a jejich přítomnost vždy nahlásit policistům

· Pokud již k vloupání do objektu dojde, je důležité vyčkat do příjezdu policistů, nevstupovat do objektu, nemanipulovat s věcmi tak, aby bylo zachovány případné stopy na místě činu

Bližší informace o projektu  ZDE

por. Mgr. Markéta Fialová
31. října 2019

Odkazy do noveho okna

kontrola chat Stříbrsko

kontrola chat Stříbrsko 

Detailní náhled

kontrola chat Stříbrsko

kontrola chat Stříbrsko 

Detailní náhled

kontrola chat Stříbrsko

kontrola chat Stříbrsko 

Detailní náhled

kontrola chat Stříbrsko

kontrola chat Stříbrsko 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem