Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Motoristé a letní cestování

PLZEŇ - Řidiči si mohou pořídit zvláštní registrační značku. 

S letními měsíci se jako každoročně zvýší provoz na pozemních komunikacích. Dopravní policisté z Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje samozřejmě na podobné situace reagují a budou dohlížet na bezpečnost a plynulost silničního provozu zejména na frekventovaných tazích v celém kraji.
Rádi bychom upozornili, že od 1. ledna 2016 nabylo účinnost ustanovení vyhlášky Ministerstva dopravy č. 343/2014 Sb., o registraci vozidel, které hovoří o zvláštní registrační značce. Tu řidiči pořídí výhradně u příslušného úřadu a umístí ji jako třetí značku na zadní nosné zařízení určené pro převážení jízdních kol. Dříve si motoristé pořizovali neoriginální registrační značku u různých firem, či přendavali ze zadní části vozu na nosič, teď požádají o originální a hlavně platnou dle zákona.  Registrační značka má ve středovém prostoru (mezi třetím a čtvrtým znakem) místo místa pro nálepku STK speciální znak, tzv. vločku, která je stejně jako ostatní atributy prolisovaná do podkladové tabulky. 
V zákoně o silničním provozu jsou dané povinnosti účastníků silničního provozu. Jen bychom rádi z našich zkušeností upozornili řidiče a ostatní účastníky na časté nešvary, které mnohdy končí nešťastně. Policisté se často setkávají s tím, že domácí zvířata převážejí jejich majitelé volně v autě bez jakéhokoliv zajištění, v některých případech lze vidět, že řidič má při řízení psa na klíně. Upozorňujeme, že motorista je povinen zabezpečit přepravované zvíře tak, aby neohrozilo řidiče ani přepravované osoby. Během jízdy se může stát cokoliv, nepřipoutané zvíře se lekne, může skočit na motoristu a stane se neštěstí. Nezajištěné zvíře ve vozidle může ale být problémem také při dopravní nehodě, kdy dojde ke zranění jeho majitelů a volně pobíhající pes nedovolí policistům se k raněným přiblížit. Zejména u nehod se zraněním hraje velkou roli čas. Ten ale ztratí tím, že budou muset nejdříve zajistit zvíře a až následně se věnovat záchraně lidí. Proto by majitelé měli investovat do nákupu speciálních pásu pro zvířata, uzavřených klecí či mříží do zavazadlového prostoru.
Pokud lidé cestují vozidlem do zahraničí, vždy by si měli zjistit, jaké předpisy platí v zemích, kterými budou projíždět. Zejména jakou musí mít povinnou výbavu včetně vest či jakou rychlostí mohou jezdit. Před dlouhou jízdou by motoristé měli odpočívat a během cesty pak dělat časté přestávky, aby předcházeli únavě. Ta nikdy nepřichází najednou, ale nejdříve vykazuje nějaké signály, kterých by si měli všimnout spolujezdci a snažit se řidiči pomoci tím, že ho vystřídají v řízení či donutí zastavit a odpočinout.  Dopravní policisté vzpomínají na případ, kdy se rodina vracela z dovolené a asi kilometr před domovem, řidič usnul a mělo to tragické následky.  Bohužel se nejedná o ojedinělý případ.
Lidé se také často ptají policistů, jak je to s reflexními vestami. V ČR je součástí povinné výbavy. Ve vozidle musí být jedna a je jedno jaké barvy. Ovšem doporučujeme mít vestu pro všechny spolujezdce a v případě nutného opuštění vozidla na pozemní komunikaci si ji neprodleně obléct.
I chodci mají za povinnost mít reflexní prvky v době, kdy se pohybují mimo obec za snížené viditelnosti. Ze zkušeností ale dopravní policisté doporučují nosit reflexní věci ve večerních a nočních hodinách i ve městě, protože viditelnost chodců se tím několikanásobně zvyšuje.
Na závěr jen zdůrazním, že alkohol nepatří nejen za volant, ale ani za řídítka bicyklů.

por. Ing. Martina Korandová
1. července 2016

vytisknout  e-mailem