Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Připravte dítě na setkání s šikanou!

Téměř každé dítě se během své školní docházky setká s šikanováním, ty připravené toto setkání vždy zvládají lépe!  

I v loňském školním roce policisté v Praze vyšetřovali několik desítek případů, ve kterých figurovalo šikanování.
  • V jedné pražské škole dva žáci deváté třídy při odchodu ze šaten přivázali za ruce šálami jiného žáka z prvního stupně. Ten visel ve vzduchu přivázaný ke drátěnému stropu šatnové kóje téměř deset minut, než si jeho pláče všiml jiný žák a odvázal ho. Následné policejní vyšetřování odhalilo, že tento skutek byl jenom špičkou ledovce. Oba „výtečníci“ byli následně obviněni z několika trestných činů.
  • Šikanování se však dnes již běžně vyskytuje i mezi žáky prvního stupně. Žáci první třídy jiné pražské školy vyrazili na školu v přírodě. Zde v jednom pokoji, který obývaly čtyři mladé slečny, prožila jedna z nich chvíle, na které nezapomene. Trojice dívenek jí za zavřenými dveřmi urážela, fackovala, odpírala spánek, nebo brala a ničila její věci, včetně jídla. Za každé porušení jejich pravidel jí její „kamarádky“ potrestaly. Tento případ následně řešila škola.
 
Šikanování mezi dětmi má různé podoby a formy, dochází k němu ve větší či menší míře v každé škole u nás i v zahraničí. Problematice šikanování je v posledních letech věnována velká pozornost ze strany samotných škol, kde se učitelé této problematice intenzivně věnují. Také Policie ČR, která některé závažnější případy vyšetřuje, uskuteční v pražských školách ročně stovky přednášek a besed právě na toto téma.  
 
Následky šikanování se mohou projevit na tělesném i duševním zdraví dítěte a mohou je poznamenat na celý život. Policisté bohužel řeší každý rok také několik případů sebevražd či pokusů, právě kvůli šikanování.
 
Vzhledem k tomu, že se i Vaše dítě může setkat ve škole s šikanováním, je dobré ho modelově připravit. Jak má v takové situaci reagovat, co má odpovědět, jak se situaci vyhnout, komu a kdy o tom říci.
 
Pokud máte signály, že právě Vaše dítě je obětí šikanování, je dobré situaci začít řešit ihned. Snažte se dítě přimět k hovoru, vysvětlete mu, proč je tak důležité aby se Vám svěřilo. Ubezpečte ho, že mu věříte. Získejte co nejvíce informací, kdy k šikaně docházelo, kde se odehrávala, kdo konkrétně Vašemu dítěti ublížil, jakým způsobem a další důležité podrobnosti.
 
Pokud jste zjistili závažné skutečnosti, které nasvědčují tomu, že Vaše dítě bylo obětí trestného činu např.: krádeže, loupeže, vydírání atd. informujte Policii ČR. O všech případech šikany vždy informujte školu. Ta by měla navrhnout a následně realizovat účinná opatření. Vy můžete požadovat např.: přeložení dítěte do jiné třídy nebo školy.
 
Pokud se budete chtít s někým poradit, může Vám pomoci například Sdružení Linka bezpečí na svých telefonických linkách: rodičovská linka 840111234,  nebo linka bezpečí 116111.
 
 
 
 
 
por. Bc. Ladislav Beránek – 5. 9. 2014
 
 

vytisknout  e-mailem