Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Fenomén letních cest - nohy na „palubce“

Pozor, v případě dopravní nehody hrozí vážné následky již při malé rychlosti! 

S létem, vysokými teplotami a odkazem na oblíbený český film by se chtělo říct „rozmohl se nám tady takový nešvar“. Tím bohužel veškerý humor končí. 

Z pohledu posledních let sice na území Prahy policisté žádnou nehodu, při které by měl spolujezdec nohy na přístrojové desce, nevyšetřovali. To potvrzují i pražští záchranáři. Je to však dáno spíše tím, že spolujezdci takto „relaxují“ nejčastěji na delších cestách.

Dopravní policisté se letos při silničních kontrolách již setkali s několika případy, kdy měli spolujezdci při jízdě nohy na přístrojové desce. Pokud jsou však při tom připoutáni bezpečnostním pásem, žádného přestupku se nedopouští. Policisté je i přes to upozorňují na možné následky v případě intenzivního brždění, případně dopravní nehody. Nejčastější odpovědí je, že je to neškodný „relax“ a žádné nebezpečí jim nehrozí.

Jak moc je tento „relax“ nebezpečný však ukazuje video crash testu, který připravil ŠKODA – tým výzkumu dopravní bezpečnosti a na svém YouTube kanálu ho prezentuje BESIP. Video zachycuje připoutaného spolujezdce s nohami na přístrojové desce v okamžiku nárazu při rychlosti 50 km/h. Nebezpečnost takového jednání a závažnost následků takové dopravní nehody jsou nejvíce patrné při 100 x zpomaleném záběru (v závěru videa).

Odkaz na zmíněné video je zde:www.youtube.com/watch?v=8TmxGIaii-k

Dnešní moderní automobily jsou plné různých bezpečnostních prvků a asistentů, které mají za cíl zvýšit bezpečnost posádky nejenom při jízdě, ale i v případě dopravní nehody. I přes bezchybné fungování veškeré techniky, která nás má chránit, může dojít k selhání a vážným následkům. Na vině je však nejčastěji neuvážené chování posádky, v tomto případě spolujezdce   

por. Bc. Ladislav Beránek – 14. 6. 2019

vytisknout  e-mailem