Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Celosvětový týden bezpečnosti silničního provozu 6. – 12. května 2013

Krajské ředitelství policie hl. m. Prahy se v týdnu od 6. do 12. května 2013 připojuje s preventivními aktivitami k týdnu bezpečnosti silničního provozu v Praze. V rámci Road safety week, tedy týdne bezpečnosti silničního provozu, zrealizují pražští policisté celou řadu opatření na přechodech pro chodce a cyklostezkách, která se budou zaměřovat na nejzranitelnější účastníky silničního provozu, chodce a cyklisty. 

Letošní týden bezpečnosti silničního provozu je součástí globálního plánu Dekády bezpečnosti silničního provozu na léta 2011 – 2020, jehož cílem je snížit celosvětově počet obětí dopravních nehod o pět milionů. Akce, které budou v této souvislosti probíhat, budou mít za cíl zlepšit ochranu chodců na komunikacích.
Hlavní akcí tohoto týdne v Praze je „Den bezpečnosti silničního provozu v Parku Družby v Praze 4 Pankráci“. Od 10. 00 do 18.00 hod. zde pražská policie představí činnost dopravní policie a techniku, se kterou se mohou účastníci silničního provozu na svých cestách běžně setkávat. Tým policejních preventistů bude zároveň poukazovat na zásady bezpečného chování účastníků silničního provozu (používání reflexních prvků a ochranných pomůcek chodci, cyklisty a motocyklisty).
Nehody chodců jsou v Praze zejména v místech velkých dopravních uzlů, jako je například ulice Jana Želivského, Národní třída či křižovatka ulic Českomoravská a Freyova. K největšímu počtu dopravních nehod chodců dochází v době mezi 17. a 18. hodinou a v zimních měsících, tedy za snížené viditelnosti. Proto v rámci všech preventivně informačních aktivit opakovaně policisté apelují na chodce, aby věnovali maximální pozornost zlepšení své viditelnosti.
V roce 2012 šetřili policisté na území hl. m. Prahy celkem 17 795 dopravních nehod. Při těchto nehodách bylo 26 osob usmrceno, 236 osob těžce zraněno a 2009 osob zraněno lehce. Tento počet dopravních nehod je na území hl. m. Prahy třetí nejnižší za posledních 14 let. Počet usmrcených byl v minulém roce nejnižší v této historii. Ze statistických výstupů dále vyplynulo, že policisté v Praze řeší každých 30 minut dopravní nehodu a každých 4,4 hodiny je při nehodě lehce zraněn člověk. K nehodě s usmrcením pak dle statistik dochází průměrně jednou za 14 dní.
 
 
por. Mgr. Zuzana Pidrmanová - 6. května 2013

vytisknout  e-mailem