Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Pardubický kraj - název

Policie České republiky – KŘP Pardubického kraje

Zloděj kol dopaden

CHRUDIMSKO - Kriminalisté objasnili sérií krádeží jízdních kol, která trápila obyvatele Chrudimska. Koncem minulého týdne chrudimští kriminalisté zadrželi 26letého muže, který se dopustil téměř dvou desítek krádeží jízdních kol. O den později ho policisté eskortovali do vazební věznice. 

Pachatel vnikal na pozemky rodinných domů, ze kterých se ztrácela volně odstavená jízdní kola. Odcizená jízdní kola používal do té doby, než se mu někde jinde zalíbilo jiné. To „staré“ buď před tím prodal, nebo ho na místě činu odstavil a vyměnil za lepší. Nejdražší kolo, které se mu podařilo odcizit, bylo vyčísleno na částku 140.000 korun.  

Komisař por. Lukáš Maier z chrudimské kriminálky uvádí: „Díky získaným kamerovým záznamům ze Slatiňan a Chrudimi a dále díky kamerám soukromých subjektů a svědectví na základě zveřejněných informací, se kriminalistům podařilo zmapovat trasu pachatele a následně zjistit jeho totožnost. Bohužel se však jednalo o osobu bez stálého bydliště, tudíž bylo policistům jasné, že jeho zadržení bude dílem policejního štěstí a náhody.“ Ale protože se náhody dějí nejen v pohádkách a policistům štěstí v podobě oznámení od jedné paní přišlo, zloděje kol se podařilo zadržet. Uvedená žena si všimla nedaleko nádraží ve Slatiňanech volně odloženého jízdního kola a zavolala nám. My jsme zjistili, že se jedná o jízdní kolo, které bylo ten den v ranních hodinách odcizeno. Kriminalisté věděli, že se pachatel s jedním kolem nespokojí a proto se okamžitě rozjeli do slatiňanských ulic. Po několika minutách od oznámení nálezu kriminalisté zadrželi šestadvacetiletého muže s bohatou trestní minulostí. Majetkové trestné činnosti se dopouštěl i přesto, že byl v posledních třech letech za obdobnou majetkovou trestnou činnost odsouzen.

Muže jsme obvinili z pokračujícího trestného činu krádeže a porušování domovní svobody. Vzhledem k tomu, že byl v minulosti za stejnou trestnou činnost stíhán, kriminalisté podali státnímu zástupci podnět k podání návrhu na jeho vzetí do vazby, kterému soud vyhověl. V případě pravomocného odsouzení obviněnému hrozí trest odnětí svobody až na 5 let.

Část jízdních kol se nám již podařilo vrátit majitelům. K osobě obviněného můžeme říci, že se jedná o osobu bez domova, která si podle kriminalistů chtěla prodejem kradených kol „vydělat“ na nákup drog.

Přiloženo video PČR.



25. leden 2023 
mjr. Ing. Markéta JANOVSKÁ
tisková mluvčí policie Pardubického kraje

Odkazy do noveho okna

foto PČR

foto PČR 

Detailní náhled

foto PČR 2

foto PČR 2 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem