Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Pardubický kraj - název

Policie České republiky – KŘP Pardubického kraje

Sprejeři dopadeni

ORLICKOÚSTECKO – Poškodili desítku objektů v několika městech na Orlickoústecku. Škoda se vyšplhala na více než 100.000 korun. 

V minulých dnech orlickoústečtí kriminalisté zahájili trestní stíhání tří mladíků ve věku od 20 do 23 let, kteří během dvou měsíců společně měnili k obrazu svému vzhled různých objektů na Orlickoústecku. Svou „uměleckou“ činnost realizovali na zdech budov v Letohradu, Horní Dobrouči, Klášterci nad Orlicí, Mistrovicích, Jamném nad Orlicí nebo v obci Lukavice. Jako plátno posloužily zdi např. vysílače, vodojemu, prodejny potravin, řadových garáží, bývalého mlýna či plechové dveře nebo vrata trafostanic, na které různými barvami a spreji tvořili různě velké nápisy nebo nečitelné tagy. Největší nápis vytvořili o rozměrech 2,3 x 7,9m na plechových vratech a rampě objektu trafostanice.

Místa měli předem vytipovaná a jednalo se o objekty, které skupinka považovala za bezpečné. Nicméně v jednom případě byli mladíci během sprejování třech nápisů na garáž vyrušeni a z místa museli utéct. 

Všichni tři obvinění se k činům přiznali a svého jednání litovali. Jeden z nich ve své výpovědi uvedl, že spreje již vyměnil za pastelky a umělecky realizovat se bude jen na papír.

V případě pravomocného odsouzení jim za trestný čin poškození cizí věci hrozí trest odnětí svobody až na 1 rok.


31. května 2024
por. Mgr. Andrea Muzikantová
tisková mluvčí policie Pardubického kraje

Odkazy do noveho okna

Foto PČR 1

Foto PČR 1 

Detailní náhled

Foto PČR 2

Foto PČR 2 

Detailní náhled

Foto PČR 3

Foto PČR 3 

Detailní náhled

Foto PČR 4

Foto PČR 4 

Detailní náhled

Foto PČR 5

Foto PČR 5 

Detailní náhled

Foto PČR 6

Foto PČR 6 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem