Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Zvýšení bezpečnosti

KRAJ – V rámci dopravně bezpečnostních akcí policisté v kraji kontrolují také užití zádržných systémů. 

Jednou z priorit Krajského ředitelství policie Libereckého kraje v roce 2019 je mimo jiné také „Bezpečnost na silnicích – povinnost poutání řidičů a spolujezdců“.

Tato priorita má za cíl snížení následků při dopravních nehodách nepřipoutaných nebo nesprávně připoutaných spolujezdců a řidičů motorových vozidel. Zvláštní důraz je pochopitelně kladen na správné poutání dětí do dětských zádržných systémů.

Vytyčená priorita je nedílnou součástí všech dopravně bezpečnostních akcí v rámci Krajského ředitelství policie Libereckého kraje. Nedílnou součástí dopravně bezpečnostních akcí je nejen využívání technických prostředků, jako jsou monokuláry se záznamovými zařízeními, vybavené speciálními polarizačními filtry, ale například také využití služebního autobusu, určeného primárně pro kontrolu nákladních vozidel.

Přijímáme pochopitelně také množství preventivních opatření, která mají za cíl prohloubit povědomí účastníků provozu na pozemních komunikacích v souvislosti s bezpečností řidičů a přepravovaných osob při užití zádržných systémů. Při dopravně bezpečnostních akcích spolupracujeme přímo v terénu s organizacemi při Ministerstvu dopravy ČR - BESIP, aktivně působíme také v rámci preventivní činnosti zejména ve školách a školkách, kde je bezpečnost v silničním provozu zmiňována prostřednictvím přednáškových bloků. Pro zvýšení povědomí občanů o této problematice spolupracujeme také s Týmem silniční bezpečnosti a v rámci celého teritoria Krajského ředitelství policie Libereckého kraje pořádáme či se účastníme také mnoha prezentačních akcí. Za zmínku stojí například Dny s Policií ČR a složek Integrovaného záchranného systému.

V prvním pololetí roku 2019 vyhlásilo krajské ředitelství již 12 dopravně bezpečnostních akcí, v rámci kterých dopravní policisté projednali v příkazním řízení na místě 274 přestupků nepoužití bezpečnostních pásu. Další 2 případy pak policisté oznámili správnímu orgánu. Ve 3 případech policisté projednali v příkazním řízení nepoužití dětských zádržných systémů.

Celkově útvary služby dopravní policie odhalili 710 přestupků nepoužití bezpečnostních pásů nebo zádržných systémů. Oproti sledovanému období loňského roku se jedná se o nárůst o 121 přestupků. V příkazním řízení bylo na místě projednáno 702 přestupků, což činilo nárůst o 120 případů. V 8 případech policisté oznámili přestupky správnímu orgánu.

Kromě jiného policisté dohlíželi také na užití hovorového nebo záznamového zařízení řidiči. Dopravní policisté odhalili na 255 přestupců. V tomto případě protiprávního jednání činil nárůst o 39 případů. Příkazem na místě pak policisté projednali na 252 z nich. I v tomto sledovaném kritériu jsme zaznamenali nárůst o 38 případů. 3 přestupky pak byly oznámeny správnímu orgánu.

Statistika za období od 1. ledna do 30. června 2019 s porovnáním za předchozí období roku 2018. Dopravní nehody, kde nebyl použit zádržný bezpečnostní systém – pásy.

Nepřipoután

Dopravních nehod celkem

+/-

Usmrceno

+/-

Těžká zranění

+/-

Lehká zranění

+/-

řidič

19

8

1

1

1

-1

16

7

spolujezdec

17

1

0

-1

1

-2

16

4

celkem

36

9

1

0

2

-3

32

11

Nárůst počtu odhalených případů, při nichž nebylo zádržných systémů užito v souladu s legislativou, lze jednoznačně připsat také zvýšenému zájmu dopravních policistů Krajského ředitelství policie Libereckého kraje o tuto problematiku. I přes nepříznivé statistiky v počtu dopravních nehod a zranění, která při nich účastníci provozu na pozemních komunikacích utrpěli, dopravní policie Krajského ředitelství policie Libereckého kraje nepoleví v úsilí tyto počty snižovat.
"I v dalších nastávajících obdobích roku 2019 se touto problematikou budeme intenzivně zabývat s cílem snížit jak samotnou nehodovost, tak také následky dopravních nehod, které jsou pro nepřipoutané posádky vozidel mnohdy fatální ", uvedl plk. Mgr. Pavel Bartoš, MBA. "Nedílnou součástí dopravně bezepčnotních akcí tak i nadále budou také preventivní aktivity, které mají za cíl vštípit do povědomí řidičů a spolujezdců povinnost poutání, která je jim dána zákonnými ustanoveními", dodal náměstek ředitele krajského ředitelství pro vnější službu. 

26. července 2019
por. Bc. Vojtěch Robovský
Oddělení tisku a prevence
Liberec

vytisknout  e-mailem