Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Vandal poničil Mohauptovu kašnu

ČESKÁ LÍPA - Vzniklá škoda činí 41 tisíc korun. 

     Českolipští policisté stále marně pátrají po vandalovi, který koncem měsíce srpna úmyslně poškodil pamětní desku na místní Mohauptově kašně. Vzhledem k tomu, že podle vyžádaného odborného posudku činí vzniklá škoda částku 41 tisíc korun, překvalifikovali v tomto týdnu policisté případ vandalství z přestupku na trestný čin. To znamená, že pachateli činu nyní hrozí  po dopadení mnohem přísnější trest, a to až jeden rok odnětí svobody.

     Pamětní deska, která je součástí kašny, připomíná život a dílo  českolipského občana, učitele, Franze Mohaupta, který byl například v roce 1896 jmenován prvním ředitelem českolipské dívčí měšťanské školy. Byl také známým hudebním skladatelem a  výborným hráčem na varhany. Autorkou bronzové desky s jeho portrétem je místní sochařka Johanna Maierová - Michelová, žijící v letech 1874 až 1945.

 

Řidič superbu "smetl" felicii

     V tomto týdnu převzal usnesení o zahájení trestního stíhání pro trestný čin ublížení na zdraví  27 letý cizinec, který  dne 19. července letošního roku způsobil na Českolipsku vážnou dopravní nehodu. Obviněný řídil osobní vozidlo značky Škoda Superb ve směru od Starých Splavů na Bělou pod Bezdězem, přičemž v místě, kde je v Doksech před křižovatkou  snížena rychlost dopravním značením na 70 kilometrů v hodině,  jel podle znaleckého posudku  minimálně rychlostí 123 km/hod. V té době na  křižovatce odbočoval řidič osobního vozidla značky Škoda Felicia vlevo na Dubou a díky vysoké rychlosti superbu již  nestačil před ním projet a srazil se s ním. Při střetu vozidel utrpěli řidič felicie a jeho spolujezdkyně četné zlomeniny a pohmožděniny. Hmotná škoda se vyšplhala na 360 tisíc korun. Cizinci nyní hrozí za ublížení na zdraví až pětiletý trest odnětí svobody.

 

Viník z místa nehody utekl

     Včera kolem 3. hodiny nad ránem řídil zatím neustanovený řidič osobní vozidlo značky Toyota Corolla ve směru od Nového Boru na Českou Lípu. V obci Pihel pak projel zatáčku příliš rychle, dostal se do smyku  a vyletěl ze silnice do elektrorozvodné skříně a plotu rodinného domku. Odtud se vozidlo ještě odrazilo a dopadlo na vedlejší soukromý pozemek do okrasných keřů. Celková škoda byla odhadnuta na 120 tisíc korun. Poněkud komické je, jak se neznámý zachoval , ten tu vozidlo odstavil a z místa havárie uprchl. Po jeho totožnosti nyní pátrají dopravní policisté. 

 

 

vytisknout  e-mailem