Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Zloději nafty dopadeni

LIBEREC - Další jejich vyšetřování probíhá ve vazbě 

Vazebním způsobem vyšetřuje skupina kriminalistů a vyšetřovatelů z Liberce tři muže ve věku 31, 39 a 46-let. Muži již od srpna letošního roku kradli v Dětřichově, Nové Vsi, Václavicích, Frýdlantu a Arnolticích, a to především pohonné hmoty. Když se jim zachtělo, neváhali krást i v ubytovacích objektech, odkud odcizili měděné trubky a elektroniku.

Nejvíce jejich činů se stalo na území města Frýdlant, kde má trvalé bydliště jeden z pachatelů.

Celkově se mužům prokázalo spáchání 14 různých krádeží, při kterých byly odcizeny součástky a věci z motorových vozidel včetně pohonných hmot a barevné kovy z objektů.

V součtu muži odcizili více než 700 litrů nafty, autobaterie, měděné trubky, elektroniku, nářadí a další věci, kdy ke krádežím docházelo v období od srpna do poloviny listopadu. Vyčíslená škoda dosáhla výše 120 000 Kč.

Při rozboru jednotlivých případů se zjistilo, že pachatelé dvakrát po sobě odcizili v Dětřichově naftu dobrovolným hasičům. U jejich výjezdového vozidla vždy poškodili pryžovou hadici vedoucí k nádrži.
Kromě hasičského vozidla vykradli i další nákladní vozidla značky Tatra 815 nebo stavební stroje – bagry, tzn. vozidla s velkými nádržemi.
V Hrádku n.N. – Václavicích odčerpali naftu z dvou odstavených nákladních vozidel značky Liaz, kdy odčerpané množství představuje souhrnně 200 litrů nafty.

Nejdříve se obloha se zatáhla nad nejmladším z mužů, který byl policisty Obvodního oddělení Frýdlant přistižen při krádeži v areálu firmy ve Frýdlantu v Bělíkově ulici. Policisté na místo vyjížděli na základě anonymního telefonického oznámení a na místě činu se jim podařilo zadržet pachatele i s jeho ,,pracovním nářadím“, pomocí kterého kradl a odvážel naftu.

Z úkonů prováděných na místě činu jednoznačně vyplývalo, že zde zadržený muž nebyl sám. Při dalším šetření bylo zjištěno, že se obdobné činnosti nedopustil poprvé. Zjištěné skutečnosti nenechali lhostejnými policisty kriminální služby 2. oddělení obecné kriminality Územního odboru Liberec detašované pracoviště Frýdlant. Do dvou dnů zjistili totožnost spolupachatelů, připravili podklady a od soudce Okresního soudu v Liberci získali příkaz k domovním prohlídkám v objektech, kde bylo zajištěno další vybavení, které může sloužit ke krádežím pohonných hmot. Následně, po řádné přípravě, došlo k zadržení zbývajících dvou pachatelů a zahájení jejich trestního stíhání.

Pro policisty tak začalo náročné a zdlouhavé dokazování činů, které obvinění muži absolvují ve vazbě, neboť na podkladu předložených důkazů a z podnětu policejního komisaře 2. oddělení obecné kriminality Územního odboru Liberec, rozhodl soudce Okresního soudu v Liberci, na návrh státního zástupce, u všech třech obviněných o uvalení vazby.

Muži jsou obviněni ze spáchání přečinů ,,krádeže“, ,,poškození cizí věci“ a ,,porušování domovní svobody“, za což pachatelům hrozí až pětiletý trest odnětí svobody.

por.Mgr.Ludmila Knopová
6. prosince 2011
tel. 724 179 464
email: tiskova.liberec@email.cz

 

vytisknout  e-mailem