Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Zloděj majiteli kola vyhrožoval mačetou

LIBEREC - Ve vazbě skončil 36letý muž z Liberecka, který má za uplynulý měsíc listopad na svědomí dvě krádeže a jednu loupež v Liberci. 

Liberečtí kriminalisté zahájili v těchto dnech trestní stíhání 36letého muže z Liberecka, který během měsíce listopadu letošního roku spáchal v samotném Liberci dvě krádeže a jednu loupež. Muž byl obviněn ze spáchání přečinu krádeže, poškození cizí věci, porušování domovní svobody a zločinu loupeže.
 
První krádeže se dopustil během noční doby ze 7. na 8. listopadu 2014 v Liberci, ulici Ještědská, kdy se vloupal do skladové místnosti restaurace a vinárny. Do objektu vnikl po násilném překonání okna. Uvnitř objektu si následně vzal aku vrtačkü, kalové čerpadlo a kontaktní gril. Dále se pokusil za pomocí kovové tyče vypáčit vchodové dveře do vinárny, čímž tyto dveře poškodil. Tímto vloupáním muž napáchal škodu za více jak 18 tisíc korun.
 
Podruhé o sobě dal vědět o pár dní déle, konkrétně 13. listopadu. V dopoledních hodinách odcizil z garáže v Liberci, v ulici U Školky dvě horská kola. Garáž se nachází na oploceném pozemku. Muž vnikl do neuzamčené garáže a odcizil zde dvě horská kola zn. Autor a Specialized Demo v hodnotě 42 tisíc korun. Když se pokoušel opustit místo činu, zastavill jej u vjezdové brány jeden ze sousedů. V tu chvíli se již na pozemku objevil i samotný majitel horských kol a využil této situace a jedno z odložených kol si vzal zpět. Toho si pachatel všiml a  vytáhl mačetu. S mačetou v ruce vyhrožoval následně majiteli kol. Majitel horských kol ze strachu o svůj život a zdraví kolo pustil s tím, aby si zloděj kolo vzal a odjel pryč. Následně pachatel nasedl na jedno z kol a z místa odjel. Nikoho z přítomých naštěstí nezranil. Vyděšený majitel přivolal bezprostředně na místo hlidku policie.
 
Poslední krádež se mu však stala osudnou. Ve čtvrtek 27. listopadu 2014 krátce před šestou hodinou večer se vkradl do sběrného dvora v Liberci, v ulici Kubelíkova. Zde následně odcizil z volně stojících kontejnerů části elektromotorů a další kovový šrot v hodnotě 500 korun. Tyto věci si následně uschoval do batohu a igelitové tašky.  S odcizenými věcmi však nedošel daleko, neboť všímaví občané na místo přivolali policejní hlídku. Muž se před policisty schoval pod jedno ze zaparkovaných nákladních vozidel. I přesto jej policisté z obvodního oddělení Liberec - Vápenka našli a zbytek večera i noci strávil v policejní cele. Jak se na policejní služebně ukázalo, jednalo se o recidivistu, který byl již v posledních třech letech za krádeže Okresním soudem v Liberci trestán. Soud mu v roce 2011 uložil nepodmíněný trest odnětí svobody v trvrání dvou let.

Vyšetřoval po zahájení trestního stíhání 36letého muže podal zároveň návrh na vzetí muže do vazby, kdy tento návrh soudce Okresního soudu v Liberci akceptoval. Trestní stíhání muže nyní probíhá za mřížemi vazební věznice. Za spáchání uvedených skutků si může pobyt za mřížemi prodloužit, hrozí mu totiž až desetileté vězení.
 
 
Statistika případů loupeží v Libereckém kraji za rok 2013  a 2014:
 
  2013 1.1. - 30.11.2014
Oznámeno Objasněno Oznámeno Objasněno
Liberecký kraj 110 60 142 82
Česká Lípa 22 16 24 12
Jablonec  nad Nisou 35 13 32 18
Liberec 47 26 67 41
Semily 6 5 19 11
Pár rad, jak předejít přepadení, či jak se bránit:
  • Pachatelé obvykle spoléhají na moment překvapení. Někdy stačí pevně držet kabelku, či kufřík, hlasitě zařvat nebo se zachovat nečekaným a pro pachatele překvapivým způsobem
  • Hlavní je uchránit život a zdraví, chovejte se podle toho, nesnažte se útočníkovi klást aktivní odpor
  • Lupič chce obvykle vaše peníze, nikoli váš život
  • Pozorujte své okolí a všímejte si podezřelých osob
  • Máte-li pocit, že vás někdo sleduje nebo že by vás mohl někdo obtěžovat, hledejte rychle místo, kde je více lidí, případně žádejte kolemjdoucí o pomoc. Pokud to není možné, zavolejte někomu blízkému nebo to alespoň předstírejte
  • Vyhýbejte se temným zákoutím a odlehlým uličkám s minimálním provozem, případně ulicím známých pro četný výskyt obyvatel se sklony k páchání tr. činnosti
  • Nezkracujte si cestu přes neosvětlené parky a temná místa. Nechoďte temnými průchody
  • V nočních hodinách se vyhněte čekání na opuštěných zastávkách ( raději využijte vozidel taxislužby nebo si předem dohodněte odvoz s někým blízkým)
  • Šperky, které máte na sobě, se snažte ukrýt pod oděvem
  • Na vyzývavé šaty si v nočních hodinách raději oblékněte méně nápadné oblečení
  • Buďte opatrní při vstupu do domů a výtahů
  • Nechoďte v blízkosti vchodů a domů
  • Noste u sebe jen nejnutnější finanční hotovost
  • Buďte ostražití ve finančních ústavech a u bankovních automatů
  • Vždy si všímejte vzhledu útočníka kvůli případné pozdější identifikaci, soustřeďte se na pozorování situace, snažte se zapamatovat si následující znaky: pohlaví, rasa věk, výška, váha, účes, způsob řeči, barva vlasů a očí , oblečení, jeho pach apod. různé detaily – pomohou policii v pátrání po pachateli

 

 

Má-li útočník zbraň, neodporujte mu a odevzdejte všechny požadované cennosti – váš život je přednější!

Nemá-li útočník zbraň, pokuste se zvážit své schopnosti a snaže se bránit nebo utéct.
  • K obraně můžete použít např. kabelku, svazek klíčů nebo deštník, písek, kamení, lak na vlasy….
  • Zkuste silně vykřiknout, některé útočníky to může zastrašit
 
Pokud chodíte často domů v pozdních nočních hodinách, zvažte možnost absolvování kurzů sebeobrany nebo pořízení si nějakého prostředku k zastrašení útočníka.
 
Mějte ale na paměti, že v případě nepřiměřené sebeobrany můžete vážně zranit nebo usmrtit útočníka!
 
 

9. 12. 2014
por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem