Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Zaplatil za iPhone, ale dostal místo něj brambory

JABLONECKO - Podvod se zásilkou prokoukla zaměstnankyně pošty. 

Osmadvacetiletý muž z Jablonecka reagoval zhruba před týdnem na nabídku prodeje mobilního telefonu iPhone 12 za částku 7 250 korun, který se objevil na facebookovém bazaru. Odpověděla mu údajná majitelka telefonu a na jeho prodej dost spěchala. Z uvedeného důvodu se nakonec dohodli, že on poukáže na její účet zálohu 250 korun a  potom ona jemu zašle prostřednictvím České pošty na dobírku nabízený telefon. Mladík jí zájem o iPhone zaplacením zálohy potvrdil a za několik dní obdržel výzvu k vyzvednutí zásilky, pro kterou si došel na pobočku České pošty v Tanvaldě.

Bystrá poštovní úřednice za přepážkou zpozorněla, když se zmínil o tom, že na bazaru sehnal iPhone 12 za půlku běžné tržní ceny a poradila mu, aby si obsah zásilky raději po zaplacení na místě zkontroloval. Přesněji řečeno, ho k tomu musela vybídnout celkem třikrát, než ji poslechl. A vyplatilo se mu to. Když balíček otevřel, byly v něm místo telefonu čtyři nahnilé brambory. Ty mu za 7 250 korun poslal povedený podvodník, po jehož totožnosti nyní pátráme. 

Mladý muž může být poštovní úřednici vděčný za to, že ho k rozbalení balíčku přiměla. To, že má závadný obsah, zjistil před jejíma očima, tedy před věrohodným svědkem, a proto ona mohla pozastavit platbu 7 000 korun ve směru k odesílateli zásilky. Ještě téhož dne mladík k podvodu vypovídal na obvodním oddělení policie v Tanvaldu. Po prověření případu mu peníze, které na poště zaplatil, vrátíme zpět. 

Obdobných případů nám lidé hlásí ze všech koutů republiky, proto všem doporučujeme, aby si každý zásilku po zaplacení a převzetí zkontroloval před pracovnicemi České pošty nebo před kurýrem kterékoliv jiné doručovatelské služby.  Pokud obsah nebude korespondovat s očekávaným zbožím a jeho hodnotou, volejte ihned naši linku 158, abychom mohli neoprávněnou platbu včas zajistit. V případě, že balíček otevřete až doma, blokaci vámi vyplacených peněz  už provést nemůžeme.

25. 1. 2023
por. Bc. Ivana Baláková
tisková mluvčí KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem