Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Vloupání do sklepů

LIBEREC – Policisté z obvodního oddělení Vápenka vyšetřují případy vloupání do prostor panelových a bytových domů. 

Vzdálenost jen několik desítek metrů dělí od sebe dvě místa, do kterých se v polovině prosince vloupal dosud neznámý pachatel nebo skupina pachatelů. Jednalo se o společné sklepní prostory panelového a bytového domu v Libereckém Františkově. Dalším společným rysem těchto vloupání byl předmět zájmu. Tím byla jízdní kola a cyklistické vybavení. Pachatel nebo pachatelé po překonání zabezpečení úložných prostor domů odcizili celkem čtyři jízdní kola v celkové částce převyšující 66tisíc korun. V obou případech policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu krádež, za který může pachateli, v případě odsouzení, hrozit trest odnětí svobody až na dvě léta.Kóje 1.png

Ať se jedná o bytové nebo panelové domy, nejčastějšími místy, do kterých majitelé ukládají „nepotřebné - posezónní“ věci, jsou sklepní prostory. V létě zde končí například drahé lyžařské vybavení a v zimě mnohem dražší jízdní kola. Objemné věci jejich majitelé mnohdy ani nemají kam jinam uložit. A právě proto, že jsou ve sklepních prostorách uskladněny právě dlouhou dobu nepoužívané věci, dochází k tomu, že je lidé pravidelně nekontrolují. Nebývá tak výjimkou, že se se žádostí o pomoc majitelé obracejí na policii až po několika týdnech nebo měsících od doby, kdy ke krádeži skutečně došlo.

Několik preventivních rad:

  • Máte-li ve společných prostorách domu uloženy věci vyšší hodnoty, pravidelně je kontrolujte.
  • Kontrolujte také zabezpečení těchto prostor, například zámky vstupních dveří, visací zámky na sklepních kójích a v neposlední řadě si všímejte také poškození pletiva kójí, nebo okenních výplní sklepů.
  • Přístupové cesty k těmto prostorám vždy zamykejte.
  • Nevpouštějte do domu cizí lidi, které neznáte. Pokud hledají někoho konkrétního, na zvoncích jsou jména napsána. Tito lidé si tak mohou velmi jednoduše zajistit přístup do domu přes interkom toho obyvatele, ke kterému mají namířeno.
  • Pro ochranu svého majetku udělejte více, než je běžný standard, o kterém si myslíte, že by mohl být dostačující. Vždy se vyplatí přikoupit nějaký ten zámek navíc. Vždy se vyplatí investice do zabezpečení objektu. Zkrátka, buďte pečlivější a obezřetnější, vždyť jde o váš majetek. Pamatujte, že zabezpečení je tak silné, jako jeho nejslabší článek.
  • V případě vaší nepřítomnosti, například z důvodu plánované dovolené, se před odjezdem obraťte na správce domu nebo domovníka, případně na sousedy, kterým důvěřujete, aby vám prostory sklepů a sklepních kójí průběžně kontrolovali.
  • Budete-li i přes tato opatření mít podezření, že se vám někdo věci pokusil odcizit nebo pokud již ke krádeži skutečně došlo, nemanipulujte s ostatními zbylými věcmi na místě vloupání a okamžitě zavolejte policii. Předejdete tak znehodnocení možných stop po pachatelích na místě činu.

7. ledna 2022
por. Bc. Vojtěch Robovský
Oddělení tisku a prevence
Liberec

vytisknout  e-mailem