Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Ve správnou chvíli na správném místě

LIBEREC – Muži za krádež šperků hrozí až pět let vězení. 

Bída s nouzí si čím dál tím častěji podávaly ruce v peněžence 30 letého muže. Neúnosnou finanční situaci se proto rozhodl vyřešit. A to dosti radikálním způsobem. Rázně a jednou pro vždy. V hlavě 8x soudně trestaného muže se zrodil plán, kterak obohatit rodinný rozpočet, zalátat v něm zející díry a v neposlední řadě si na nějaký ten čas i trošku přilepšit. V pondělí 6. února si dodal odvahy a vstoupil s jasným záměrem do prodejny zlatnictví v centru Liberce. Nechal si předložit několik plat s prsteny s tím, že shání nějaký pro svou partnerku. Pečlivému výběru věnoval bezmála půl hodiny, avšak pomyslný červíček pochybností hlodal a hlodal. Při první návštěvě prodejny v sobě nenašel dostatek toliko potřebné odvahy k tomu, co si vytyčil, jako plán. Odcizit pokud možno dostatek prstenů k zajištění blahobytu. S pochybnostmi, které mu létaly hlavou, vřele poděkoval a odešel s tím, že se možná vrátí. Neměl to dělat. Následovala cigareta nedaleko prodejny, zmapování únikové cesty a nezbytné dodání si dostatečné sebedůvěry. O několik desítek minut později opět vstoupil do zlatnictví. Prodávající již měl představu o mužově vkusu a tak opět vytáhl z pod pultíku několik plat s prsteny, kterým se 30 letý muž se zápalem věnoval o několik minut dříve. Drobná nepozornost. V prodejně nikdo další. Dveře volné. Než se prodejce vzpamatoval, recidivista již prchal prodejnou s platem prstenů v hodnotě 324 tisíc korun. Těžké dveře poněkud zbrzdily jeho únik a způsobily rozsypání několika zlatých kroužků po podlaze. Hnán vidinou snadného zisku, vyběhl lapka z prodejny.Šperky 1.png

Dvěma policistům v civilu před krátkým časem skončila služba. Právě procházeli náměstíčkem kolem zlatnictví. Když tu náhle, jako blesk, z prodejny se vyřítil jedinec s platem zlata v ruce. Upozaděný křik okradeného prodejce dodal situaci na dramatičnosti. Prchající nemotora nevybral zatáčku a narazil do jednoho z policistů tak silně, až ze semišového plata vylétlo několik prstenů. Ochránci zákona v podstatě připraveni kdykoli na cokoli, reagovali okamžitě. Jeden uchopil plato se zbývajícími kroužky ve chvíli, kdy recidivista čelil téměř jistému pádu. Ruce lapky soustředící se na podporu těla před hrozícím pádem povolily sevření semišové desky. Ta se celkem pohodlně ocitla i se zbytkem drahého kovu v rukou policisty. Lapka zavrávoral, avšak z rychlosti neubral a sprintem prchal z místa činu k připravenému vozidlu. Druhý policista se jej okamžitě vydal pronásledovat.

Netrvalo dlouho, co se 30 letý recidivista ocitl na policejní služebně, kde mu záhy policejní komisař sdělil podezření ze spáchání přečinu krádež, za který mu v případě odsouzení může hrozit trest odnětí svobody od jednoho do pěti let. Prsteny se vrátily zpět na prodejnu. 


2. března 2023
por. Bc. Vojtěch Robovský
Oddělení tisku a prevence
KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem