Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Útočníci, kteří napadli policisty, byli dopadeni

LIBEREC - Pět pachatelů je již v policejní cele 

V úterý 25. října 2011 v 20,55 hodin policisté Obvodního oddělení Liberec – Vápenka při hlídkové činnosti svým aktivním přístupem vyhledali a následně zajistili nezletilou osobu, po které bylo vyhlášeno celostátní pátrání z důvodu jejího nedovoleného opuštění dětského diagnostického ústavu.

Při převozu zajištěné osoby byla policejní hlídka napadena skupinou osob, kdy pět hlavních agresorů obstoupilo odjíždějící policejní vozidlo a vzápětí chtělo zajištěného mladíka osvobodit.

Při tomto incidentu došlo k napadení policejní hlídky. Policista zadrženého mladíka držel a nepustil ho, ani když byl společně s nezletilcem vytažen z vozidla. Pachatelé do něho kopali a vědomě a úmyslně užili násilí proti úřední osobě. Policista utrpěl zranění, musel být ošetřen, ale zranění naštěstí nemá vážný charakter.

Policisté na místě činu zadrželi i jednoho z pachatelů, kterým je 38-letá žena z Liberce a převezli ji do policejní cely.

Zadržený nezletilec byl v průběhu středy předán pracovníkům Dětského diagnostického ústavu Boletice.

V průběhu úterní noci policisté ustanovili i další pachatele. Jednalo se o muže ve věku 17, 20, 28 a 42-let , po kterých policisté intenzivně pátrali. Pátrání proběhlo ve vytypovaných objektech a místech.

V průběhu celé akce policisté zkontrolovali mimo jiné i tři velké činžovní domy v Liberci a v nich 22 dospělých osob a spoustu dětí. Při kontrole domu ve Vesci policisté využili i součinnosti s Hasičským záchranným sborem, kdy dům byl uzamčen a obyvatelé nechtěli otevřít. Pomocí hasičské plošiny nahlédli policisté do domu a zjistili, že uvnitř je jedna z hledaných osob. Po otevření domu hasiči, byla zadržena nejen osoba, která se dopustila útoku na policejní hlídku, ale zadržena byla i další celostátně hledaná osoba, po které se pátrá z jiného důvodu.

Co se týče doby zadržení pachatelů útoku, tak ve středu v dopoledních hodinách byli zadrženi dva, odpoledne jeden a večer se sám přihlásil poslední čtvrtý muž. Pachatelé jsou v určitém příbuzenském vztahu.

Všech pět pachatelů bylo obviněno ze spáchání přečinu ,,násilí proti úřední osobě“ a zločinu ,,vydírání“, za což jim může hrozit až osmiletý trest odnětí svobody.

Šetření případu dále pokračuje, kdy všech pět pachatelů je umístěno v policejních celách.

Případ je ukázkou vynikající práce policistů pořádkové a kriminální služby, kteří velice profesionálním způsobem zvládli krizovou situaci při útoku tolika pachatelů a následně rychle (do 24 hodin) vypátrali všechny pachatele.
 

por. Mgr. Ludmila Knopová
27. října 2011
tel. 724 179 464
email: tiskova.liberec@email.cz 

vytisknout  e-mailem