Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Šíření poplašné zprávy

LIBERECKO - Zneužil linku tísňového volání. 

Dne 20. prosince 2023 krátce před polednem na tísňovou linku 112 zavolal muž se slovy ,,Dobrý den, chtěl bych nahlásit výbušninu na Tyršově, Frýdlant, Beseda“ a položil telefon. Na uvedenou adresu neprodleně vyjely policejní hlídky z Pohotovostního a eskortního družstva, obvodního oddělení Frýdlant, služební kynologie, hipologie, městští policisté z Frýdlantu a složky Hasičského záchranného sboru Raspenava a Frýdlant. 

Na místě policisté evakuovali osoby, zabezpečili místo události a pátrali po osobě, která mohla volat na linku 112 a šířit tak potencionálně poplašnou zprávu. Zajištěním a prohledáním místa a blízkého okolí žádná výbušnina nalezena nebyla. Jednalo se tak o zneužití tísňové linky a šíření poplašné zprávy, která byla způsobilá vyvolat opatření vedoucí k nebezpeční vážného znepokojení alespoň části obyvatelstva nějakého místa anebo bezdůvodnou záchrannou práci integrovaného záchranného systému.  

Usilovným šetřením a sbíráním veškerých informací nakonec vyšlo najevo, že volající se v době příjezdu policistů nacházel na místě. Samotný telefonát uskutečnil v pokoji, který si pronajal v ubytovacím prostoru restaurace. Otázka zní, co ho vlastně k tomuto činu vedlo.

36letý muž se o možnosti pronájmu pokoje ubytovací a restauračního zařízení dozvěděl na internetových stránkách a rozhodl se využít této příležitosti. Jeho nešťastné myšlenky přerušil hlas z vedlejšího pokoje, který mu připomínal hlas bývalé přítelkyně. Jelikož na ťukání na vedlejší dveře pokoje nikdo nereagoval, rozhodl se, že se přesvědčí jinak. Zavolal na tísňovou linku 112 s tím, že se v objektu nachází bomba. To by totiž všechny osoby musely opustit své pokoje a vyjít ven. V tu chvíli si zřejmě neuvědomil vážnost celé situace a možné následky. V celém tom zmatku a zvuku přibližujících se policejních majáků znervózněl a schoval telefon, z něhož volal, pod stolek na chodbě ubytovacího zařízení. Policisté v průběhu šetření celé události našli nejen mobilní telefon, ale i muže, který tento rozruch způsobil.  

Vzhledem k evakuaci osob ze stravovacího a ubytovacího zařízení, nebylo možné tyto služby poskytovat a tím tak vznikla i škoda jeho majiteli ve výši 21 800 korun.

Policisté z obvodního oddělení Frýdlant dne 21. prosince 2023 předali 36letému muži sdělení podezření z přečinu šíření poplašné zprávy, za který mu hrozí trest odnětí svobody na šest měsíců až tři léta.

10.1.2024
por. Bc. Klára Jeníčková 
tisková mluvčí KŘP Libereckého kraje 

vytisknout  e-mailem