Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Řidiči pod vlivem návykových látek

KRAJ - Řidiči vozidel by si měli řádně rozmyslet, zda budou řídit pod vlivem návykové látky. 

Za první pololetí letošního roku hlásí statistiky v Libereckém kraji nárůst dopravních nehod, které zavinili řidiči pod vlivem návykových látek (alkohol a drogy). To, že po požití alkoholu nebo drogy se nesmí řídit jakékoliv vozidlo, ví v podstatě každý, ale ne všichni řidiči vozidel tento fakt respektují.

Rádi bychom informovali o možných následcích, které nastanou v případě, když bude řidič kontrolován hlídkou policie nebo bude mít účast při dopravní nehodě ne jen jako viník, ale i jako poškozený, v době kdy bude pod vlivem návykové látky.

ŘIDIČ POD VLIVEM ALKOHOLU

alkoholvkrviPokud policista zjistí při kontrole nebo při vyšetřování dopravní nehody, poté co provede s řidičem dechovou zkoušku kalibrovaným přístrojem, že řidič řídil motorové vozidlo pod vlivem alkoholu, tak je pro následné šetření podstatná naměřená hodnota, která je uváděna v promile.

Řidič, který řídí vozidlo (i jízdní kolo) pod vlivem alkoholu a je mu policistou naměřena hodnota do 1 promile alkoholu v krvi, dopustí se tak přestupkudle § 125c odst. 1 písm. b) zákona č. 361/2000 Sb. V případě,  že  je  řidiči   motorového   vozidla   naměřena   hodnota          nad 1 promile alkoholu v krvi, tak jsou zahájeny úkony trestního řízení pro přečin podle § 274 trestního zákoníku a věc se šetří jako trestný čin, neboť vykonává ve stavu vylučujícím způsobilost, který si přivodil vlivem návykové látky, činnost (řízení motorového vozidla), při které by mohl ohrozit život nebo zdraví lidí nebo způsobit značnou škodu na majetku.

Řidič, který řídí nemotorové vozidlo (jízdní kolo i koloběžku) pod vlivem alkoholu a je mu policistou naměřena hodnota nad 1 promile alkoholu v krvi, dopustí se tak přestupku dle § 125c odst. 1 písm. c) zákona č. 361/2000 Sb.


ŘIDIČ POD VLIVEM JINÉ NÁVYKOVÉ LÁTKY NEŽ ALKOHOLU (DROGY)

Zrovna tak je tomu i v případě, že bude zjištěno, že řidič řídil pod vlivem jiné návykové látky než alkoholu (drogy). Při kontrole policista nejprve provede s řidičem orientační test na přítomnost drogy, v případě, že je test pozitivní, tak je řidič vyzván k tomu, aby se podrobil odbornému vyšetření, které spočívá v lékařském vyšetření spojeném s odběrem krve. Následně je proveden toxikologický rozbor krevního vzorku a dle zjištěné hodnoty je věc řešena buď jako přestupek podle § 125c odst. 1 písm. b) zákona č. 361/2000 Sb. nebo jako trestný čin podle § 274 trestního zákoníku.

Nejvyšší státní zástupce stanovil pokynem obecné povahy hodnoty návykových látek, při jejichž dosažení v krevním vzorku lze mít z pravidla za to, že se řidič nacházel ve stavu vylučujícím způsobilost k řízení motorových vozidel a tedy se dopustil trestného činu. Trestní sazby, při zjištění, že řidič řídil pod vlivem drogy, jsou u přestupku i trestného činu stejné jako u alkoholu, neboť se v zákonech vždy hovoří o návykových látkách všeobecně.


TRESTY U PŘESTUPKŮ

Dle § 125c odst. 1 písm. b) zákona č. 361/2000 Sb. bude řidič potrestán pokutou od 2 500 Kč do 20 000 Kč a zákazem činnosti, spočívajícím v zákazu řízení motorových vozidel od šesti měsíců do jednoho roku.

Dle § 125c odst. 1 písm. c) zákona č. 361/2000 Sb. bude řidič nemotorového vozidla potrestán pokutou od 25 000 Kč do 50 000 Kč.  


TRESTY U TRESTNÉHO ČINU

Dle § 274 (ohrožení pod vlivem návykové látky) trestního zákoníku bude řidič potrestán odnětím svobody až na jeden rok, peněžitým trestem nebo zákazem činnosti (zákaz řízení motorových vozidel na jeden rok až deset let).

Stejně bude potrestán řidič, pokud způsobí havárii, dopravní nehodu, jinému ublíží na zdraví nebo větší škodu na cizím majetku anebo pokud řídí hromadný dopravní prostředek nebo spáchal takový čin v posledních dvou letech, pouze s tím rozdílem, že v tomto případě se trest odnětí svobody pohybuje v rozmezí od šesti měsíců do tří let. 

Dle statistiky nehodovosti v Libereckém kraji se za první pololetí letošního roku stalo 136 nehod, při nichž byl viník pod vlivem návykové látky, kdy 124 pod vlivem alkoholu a 12 pod vlivem drog. V porovnání s loňským rokem za stejné období (první pololetí) narostl počet u alkoholu o 14 a u drog o 7.  

Návykové látky u viníka nehody

Počet nehod

za 1 pololetí

2020

Nárůst +

Pokles –

oproti 1. pololetí roku 2019

Alkohol u viníka do 0,24 promile

4

+3

Alkohol u viníka od 0,24 do 0,5 promile

9

0

Alkohol u viníka od 0,6 do 0,8 promile

7

-3

Alkohol u viníka od 0,8 do 1,0 promile

5

0

Alkohol u viníka od 1,0 do 1,5 promile

23

+11

Alkohol u viníka od 1,5 promile a vice

75

+ 6

Alkohol a drogy u viníka

1

-3

Drogy u viníka

12

+ 7

Řidiči! Stojí vám opravdu za to, řídit pod vlivem alkoholu nebo drog?


27. 10. 2020
nprap. Martina Frýdová
preventistka KŘP Libereckého kraje

Odkazy do noveho okna

alkoholvkrvi

alkoholvkrvi 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem