Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Provoz vozidel v zimním období

KRAJ - S blížící se zimou policisté v Libereckém kraji připomínají pár důležitých rad, které přispějí k bezpečnosti všech účastníků provozu na silnicích. 

"Upozorňujeme řidiče na blížící se zimní období, kdy nyní nastává ideální čas připravit si své vozidlo na bezproblémový a bezpečný provoz. V první řadě je potřeba vyměnit pneumatiky za zimní s dostatečnou hloubkou dezénu. Oproti letním pneumatikám tím zvýšíte stabilitu vozidla v zatáčkách a zkrátíte brzdnou dráhu, což vám může pomoci vyhnout se dopravní nehodě, srážce s jiným vozidlem nebo dokonce poražení chodce. S výměnou pneumatik neotálejte, objednejte se hned, pneuservisy mají s prvním sněhem objednací lhůty i několik týdnů. Obvykle platí pravidlo, čím novější zimní pneumatiku použijete, tím lépe, po čtyřech letech stáří se totiž její dobré zimní vlastnosti zhoršují", uvádí  kpt. Ing. Jan Frieser, MBA z Odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie Libereckého kraje.

V rámci silničních kontrol se policejní hlídky zaměří na dodržování některých specifických povinností vyplývajících ze zákona o silničním provozu. Hlídky se mimo jiné zaměří na to, aby v období od 1. listopadu do 31. března, kdy se na komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, či kdy lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se na pozemní komunikaci během jízdy může vyskytovat souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, vozidla nepřevyšující hmotnost 3 500 kg používala při jízdě zimní pneumatiky na všech kolech s hloubkou hlavních dezénových drážek nebo zářezů nejméně 4 mm. U vozidel s maximální přípustnou hmotností převyšujících 3 500 kg musí použít zimní pneumatiky na všech kolech hnacích náprav s trvalým přenosem hnací síly, zimní pneumatiky u těchto vozidel musí mít hloubku dezénu hlavních dezénových drážek nebo zářezů nejméně 6 mm.

znacka_zimni_vybavaZimni vybavaDále se hlídky v zimním období zaměřují na úseky označené svislou dopravní značkou zimní výbava. Tato značka přikazuje řidiči motorového vozidla do 3500 kg, aby pokračoval v jízdě jen při splnění podmínek stanovených zákonem pro provoz vozidel v zimním období, a to bez ohledu na datum a aktuální nebo předpokládané povětrnostní podmínky. Pod značkou může (ale nemusí) být umístěna dodatková tabulka s uvedením odlišné úpravy doby platnosti.

Sněhové řetězySněhové řetězyHlídky budou také kontrolovat dodržování povinnosti řidičů dané svislou dopravní značkou sněhové řetězy. Značka přikazuje řidiči motorového vozidla o třech a více kolech pokračovat v jízdě až po nasazení sněhových (protiskluzových) řetězů na nejméně dvě hnací kola.


S příchodem prvních ranních mrazíků se setkáváme s řidiči, kteří nezřídka vyrážejí na cestu s nedostatečně očištěným vozidlem a s námrazou na sklech. Jsou přitom jako jedoucí časovaná bomba, hrozí přitom vážné dopravní nehody, často se jedná o srážku s chodcem, kterého řidič prostě neviděl. Někteří řidiči si na sklech očištěním vytvoří pouze tzv. „tankové průzory“ a spoléhají na rozmrznutí námrazy na skle za jízdy. Přitom však námraza ze skla zmizí až po ujetí několika kilometrů a po zahřátí vozidla jízdou. Během této jízdy však může dojít k mnoha tragickým událostem v důsledku nedostatečného rozhledu řidiče do všech stran. Řidič takto může snadno přehlédnout například dítě na přechodu pro chodce či na krajnici, může se stát, že řidič nedá jinému vozidlu přednost v jízdě a nedokáže včas reagovat na jiné náhlé události v silničním provozu. "V minulosti jsme při několika preventivních akcích rozdávali motoristům přímo při silničních kontrolách rozmrazovací spreje na autoskla k zajištění eliminace tohoto protiprávního jednání řidičů a trpělivě jsme přitom vysvětlovali řidičům důležitost očistit, odmlžit a odmrazit si důkladně vozidlo již před samotnou jízdou", zmiňuje kpt. Ing. Jan Frieser, MBA.

Zákon přitom hovoří takto. Řidič nesmí řídit vozidlo, na němž jsou nečistoty, námraza nebo sníh, které zabraňují výhledu z místa řidiče vpřed, vzad a do stran. Dále řidič nesmí řídit vozidlo, na němž nebo na jehož nákladu je led, který by při uvolnění mohl ohrozit bezpečnost provozu na pozemních komunikacích.

Ještě před příchodem mrazů se však na podzim vlivem střídání teplot začnou zamlžovat skla vozidla zevnitř, což je stejně nebezpečné. Nejčastěji k tomu dojde tehdy, když je ve vozidle mokro (sníh nebo kapky deště na oblečení řidiče, mokré koberečky a teplota skla klesne pod určitou mez (rosný bod)). Proto právě nyní doporučujeme všem motoristům důkladně očistit autoskla zevnitř a důkladně je odmastit komerčními čisticími prostředky. Dobré je také před zimou provést servis klimatizace, která napomáhá udržet autoskla odmlžená. V rámci servisu doporučujeme seřídit a očistit vozidlové světlomety, jednak lépe uvidíte (včas rozpoznáte nebezpečí a včas na něj budete reagovat) a nebudete oslňovat ostatní účastníky silničního provozu, což také přispívá ke zvýšení bezpečnosti silničního provozu. Motoristé by také neměli zapomenout na výměnu stěračů, jelikož staré stěrače spíše na čelním skle vytvoří těžko průhledný vodní povlak.

Pokud vykonáte výše uvedené rady, přispějete tím ke zvýšení bezpečnosti a plynulosti silničního provozu a někteří z vás jistě i zachrání životy některých účastníků silničního provozu. Tak ať vás zima nezaskočí!

A jaké jsou sankce?
Za výše uvedené přestupky v dopravě hrozí přestupcům pokuta příkazem na místě v celkové částce do 2000 Kč.
 

3. listopadu 2020
kpt. Bc. Vladimíra Šrýtrová
koordinátorka prevence KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem