Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Pozor na mikrospánek!

JABLONECKO – Vlivem mikrospánku vyjel řidič s vozidlem do protisměru a mimo vozovku. 


Mikrospánek trvá tři až patnáct sekund. Pak buď usnete, nebo se s leknutím probudíte. Nehod s mikrospánkem není sice moc, bývají však někdy velmi vážné. Naštěstí se tak nestalo při havárii, ke které došlo v noci na dnešek krátce před půl dvanáctou hodinou ve Zlaté Olešnici. Sedmadvacetiletý řidič jel po silnici ve směru od obce Plavy do Sklenařic, kde vlivem únavy za jízdy usnul. Následně přejel vlevo do protisměru až mimo vozovku, kde narazil do travnatého břehu. Policisté alkohol u řidiče vyloučili provedenou dechovou zkouškou, která měla negativní výsledek. Ke zranění osob nedošlo a předběžná výše způsobené škody činí částku 100.000,- Kč. Policisté z Dopravního inspektorátu v Jablonci nad Nisou věc vyřešili na místě jako dopravní nehodu s projednáním a řidiči havarovaného vozidla udělili blokovou pokutu.

V souvislosti s touto dopravní nehodou připomínáme řidičům to, jak takovému mikrospánku předcházet:

  • Mikrospánek přichází často při dlouhé nebo monotónní jízdě.
  • Před dlouhou cestou je proto dobré ji pečlivě naplánovat, a to včetně míst odpočinku.
  • Již několik dní před jízdou se dobře vyspěte. Raději o hodinu více. Určitě neponocujte těsně před jízdou.
  • Nejohroženější skupinou jsou muži do 26 let, kteří riskují a únavu za volantem podceňují. Ohrožení jsou také lidé pracující na směny a profesionální řidiči. Všichni pak hlavně v noci, protože je tma a příroda velí spát. Riziková je doba mezi druhou a čtvrtou hodinou ranní a také například období v horku na dálnicích.
  • Mikrospánek může přijít ale i když se necítíme unavení, hlavně při monotónní jízdě např. po dálnici.

Před mikrospánkem nás tělo většinou varuje. Únava, zívání, bolest nebo pálení očí nebo také neklidné sezení a nezvyklé pohyby hlavou jsou nejčastějšími varujícími podněty. Při únavě dochází ke snížení pozornosti, horšímu odhadu vzdálenosti a prodlužování reakční doby.

  • Někdo by měl za jízdy s řidičem přiměřeně komunikovat. Proto je dobré, pokud to lze, se střídat jak za volantem.
  • Zastavujte ještě předtím, než únavu ucítíte. Nejlépe každé 2 hodiny. Při pauze je dobré se protáhnout nebo trochu zacvičit.
  • Káva a energetické nápoje fungují jen na krátkou dobu a následný rychlý propad pozornosti je nebezpečný. Hodně sladké nápoje nejsou také ideální. Nejlepší je pít vodu, minerálku, mírně oslazený čaj apod.
  • V jídle je dobré vybírat lehká dobře stravitelná jídla, zeleninu, ovoce apod. Guláš se šesti knedlíky vás zaručeně unaví.
  • Monotónní hudba Vám nepomůže. Lepší jsou zajímavé pořady nebo si s hudbou zazpívat.
  • Únavě pomáhá také horko, proto je dobré větrat nebo používat klimatizaci.
  • Pokud už to nejde vydržet a nepomáhá ani cvičení, určitě pomůže i krátký spánek. Dejte si raději "šlofíčka" a pak jeďte dál.

Dobrou zprávou je, že náš mikrospánek hlídají asistenční systémy moderních automobilů. Dokáží pomoci nejen s hlídáním únavy, ale také s udržením vozu v daném pruhu a případně zastavením, pokud řidič nereaguje na varování vozu. Tyto moderní systémy ovšem berte jako pomocníky a spoléhejte se vždy sami na sebe.

Řidiči hlídejte se při jízdě a přemýšlejte o tom, jak moc jste unavení a jestli není lepší zastavit a protáhnout se nebo se chvilku prospat než usnout za volantem.


5. 1. 2023
nprap. Dagmar Sochorová
tisková mluvčí, KŘP Libereckého kraje

Odkazy do noveho okna

DN Zlatá Olešnice (1)

DN Zlatá Olešnice (1) 

Detailní náhled

DN Zlatá Olešnice (2)

DN Zlatá Olešnice (2) 

Detailní náhled

DN Zlatá Olešnice (3)

DN Zlatá Olešnice (3) 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem