Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Policisté zachránili sebevraha

HEJNICE - Hejničtí policisté zachránili ve středu muže, který si chtěl vzít život. O svém záměru naštěstí napsal sms na mobilní telefon obvodního odělení. Pomoc policistů přišla v poslední chvíli. 

Záchranu lidského života si mohou na svůj vrub připsat dva vrchní inspektoři z Obvodního oddělení v Hejnicích.

Ve středu odpoledne obdrželi policisté na mobilní telefon, jehož číslo je dostupné zejména pro veřejnost, sms zprávu, z jejíhož textu bylo víc než zřejmé, že si pisatel chce vzít život. Policisté vyhodnotili toto sdělení jako velmi závažné a neprodleně pracovali na lokalizaci mobilního telefonu. To se jim podařilo a přiblížili se tak místu v Lázních Libverda, kde se měl muž nacházet. Dalším prověřováním zjistili, že skutečně pochází z Lázní Libverda a spojili se i s rodinou, od které se dozvěděli, že se má muž pohybovat v nedalekém sadu. Ten začali ihned prohledávat a přitom stále prozváněli jeho telefon. Ten ale nezvedal.

Hlídka pak zahlédla muže, jak sedí ve větvích jednoho stromu. Na něm měl uvázané lano a smyčku z něho omotanou kolem krku. Policisté okamžitě začali s mužem komunikovat a snažili se ho přesvědčit, aby svého záměru zanechal. I když se sám také snažil s policisty komunikovat, začal pomalu ztrácet vědomí, sklouzl z větvě, na které seděl  a smyčka na krku jej přiškrtila. Policisté na strom okamžitě vylezli, tělo muže podepřeli a snažili se ho zbavit lana kolem krku. Přitom všichni spadli z dvou a půl metrové výšky stromu na zem. Hlídka muže ihned uložila do stabilizované polohy, zkontrolovala, zda nemá zapadlý jazyk a před příjezdem zdravotnické záchranné služby mu poskytla nezbytnou první předlékařskou pomoc, díky které se ho podařilo přivést k vědomí.

Díky velice rychlému a profesionálnímu přístupu policistů, reakci na vzniklou situaci a poskytnutí bezodkladné první pomoci, se podařilo mužům zákona zachránit lidský život. Celá záchranná akce byla přitom neuvěřitelně rychlá. Trvala necelých deset minut. . . . .

 

mjr. Bc. Vlasta Suchánková
mluvčí KŘP Libereckého kraje
8. 8. 2013

vytisknout  e-mailem