Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Policisté zachránili další lidský život

LIBEREC – Policisté úspěšně resuscitovali zraněného muže v bezvědomí. Podařilo se jim obnovit jeho životní funkce a předat jej do rukou zdravotníkům. 

Ve čtvrtek 12. září 2019, krátce po dvacáté hodině, obdrželi důstojníci Integrovaného operačního střediska v Liberci oznámení o možném výtržnictví v jedné z libereckých restaurací. Na místo byla okamžitě vyslána nejbližší policejní hlídka. Byli to tři muži zákona z Oddělení hlídkové služby Krajského ředitelství policie Libereckého kraje pprap. Václav Mareš, pprap. Antonín Trojan a nstržm. Patrik Krch. Policisté okamžitě vyrazili na místo, přičemž ještě v průběhu jízdy je operační důstojníci informovali o nových a zásadních skutečnostech případu. O několik málo minut později již vůz s modrými majáky mířil k restauraci, nedaleko centra města, kde se měl incident odehrát.  

policisté OHSzleva  pprap. Trojan, nstržm. Krch, pprap. MarešNa libereckém Rybníčku přijíždějící policisté spatřili u průchodu k restauraci na zemi ležícího muže. Rozsáhlé tratoliště krve, v němž se muž nacházel, jasně dokazovalo, že každá vteřina nazbyt, může mít zásadní vliv na další vývoj zdravotního stavu zraněného. Policisté se okamžitě zraněnému vrhnuli na pomoc. Rozdělení rolí bylo v tu chvíli zásadní. Zejména pak z důvodu efektivity záchrany života, zajištění místa a prostoru, ale také případná ochrana samotných policistů při výkonu jejich práce.

Jeden z policistů okamžitě vyrozuměl zdravotnickou pomoc, druzí dva začali poskytovat zraněnému, který nejevil známky života, předlékařskou první pomoc. Kromě zaškrcení hlubokého řezného poranění na paži mladého muže, který upadl do bezvědomí, začali policisté s resuscitací. Proškolení na poskytování první pomoci začali s nepřímou masáží srdce. O několik málo okamžiků později se u zraněného podařilo obnovit srdeční i dechovou činnost a to ještě před příjezdem zdravotníků. Policistům tak nezbývalo než udržet zraněného muže při vědomí a pokud možno zabránit zhoršení jeho zdravotního stavu do doby, než na místo dorazí zdravotničtí specialisté.
To se také podařilo a 28letého zraněného muže policisté o několik málo okamžiků později předali Zdravotnické záchranné službě.

Případ, na jehož prověřování se podíleli také policisté z místně příslušného obvodního oddělení, byl po zadokumentování založen ad acta, neboť nebylo zjištěno naplnění skutkové podstaty trestného činu či jiného protiprávního jednání. Z průběhu prověřování policisté zjistili také to, že si zdravotní komplikace 28letý muž z Opavska způsobil sám a řešil tím tak jistý rozkol v partnerském soužití.


19. září 2019
por. Bc. Vojtěch Robovský
Oddělení tisku a prevence
Liberec

Odkazy do noveho okna

policisté OHS

policisté OHS 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem