Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Policisté kontrolovali nákladní a autobusovou dopravu

KRAJ - Ve dnech 12. až 13. května 2021 probíhala na území Libereckého kraje celorepubliková dopravně bezpečnostní akce, tentokrát zaměřená na nákladní a autobusovou dopravu. 

Během uplynulého týdne se v Libereckém kraji uskutečnila další dopravně bezpečnostní akce ROADPOL, tentokrát zaměřená na kontroly autobusů a nákladních vozidel. Zároveň probíhala součinnostní akce ADR s Centrem služeb pro silniční dopravu. 

1Na důkladnou kontrolu převážně nákladních automobilů, kamionů a autobusů se během uplynulého týdne v rámci celorepublikové akce ROADPOL zaměřili policisté Krajského ředitelství policie Libereckého kraje. Ve dnech 12. a 13. května na vytipovaných stanovištích  - na silnici I/38 v Jestřebí na Českolipsku, I/10 na Malé Skále na Jablonecku, I/10 na hraničním přechodu Harrachov na Semilsku, I/13 v Rynolticích na Liberecku kontrolovali, jak jsou dodržována pravidla silničního provozu spojená s autobusovou a nákladní dopravou.

Policisté dále kontrolovali, zda řidiči dodržují přestávky a doby odpočinků, zda nedochází k nedovolené manipulaci s tachografy a paměťovými kartami řidičů, zjišťovali technický stav vozidel, dodržování maximální povolené rychlosti, dále také upevňování nákladu, hmotnostní limity a přepravu nadměrných nákladů. V neposlední řadě se zaměřili na kontrolu dodržování všech zákonných ustanovení souvisejících s provozem na pozemních komunikacích a na problematiku spojenou s pašováním drog, kradenými věcmi a ilegální přepravou zbraní a ilegální migrací.

K nízkorychlostnímu kontrolnímu vážení vozidel využívali policisté z oddělení silničního dohledu Krajského ředitelství policie Libereckého kraje speciální služební vozidlo Mercedes.

8Do akce bylo zapojeno na dvě desítky dopravních policistů. Během akce zkontrolovali celkem 48 vozidel, z toho 30 nákladních vozidel z České republiky a 16 cizinců.  Porušení zákona zjistili celkem u 14 řidičů, z toho u 5 nákladních vozidel.  V 7 případech vyřešili přestupky na místě uložením blokové pokuty příkazem na místě v celkové výši 7.500 korun a v 7 případech přestupky oznámili příslušnému správnímu orgánu k dalšímu projednání. 

Jednalo se zejména o porušení v oblasti sociálních předpisů, tedy z.č. 111/1994 Zákona o silniční dopravě  - nesprávné používání tachografu tj. nevyplněný záznamový list, propadlé ověření, nevedení záznamu - přepínání režimů práce apod., nevyhovující technický stav,  nedostatky v dokumentech řidiče, či dopravce a porušení ADR např. oranžové tabulky nesplňují požadavky, nesprávně zajištěný náklad.

Pozitivní zjištění bylo, že během kontrol nebyl nikdo z kontrolovaných řidičů pod vlivem alkoholu či jiných návykových látek. 

Policisté dopravní a pořádkové služby budou i nadále provádět kontroly nákladních vozidel i autobusů, a to i v rámci běžného výkonu služby při silničních kontrolách na celém území Libereckého kraje.


18. 5. 2021
kpt. Bc. Vladimíra Šrýtrová
koordinátorka prevence KŘP Libereckého kraje 

vytisknout  e-mailem