Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Policista ve svém volnu zachránil lidský život

LIBERECKO - Muž se rozhodl ukončit život, policista mu v tom zabránil. 

Každý policista je povinnován dodržováním služební přísahy. Slavnostním slibem se zavazuje chránit životy, zdraví a majetek osob. A to i v případech, kdy právě není ve službě, tedy v době svého osobního volna. V pondělí dopoledne vzbudil krátký tón doručené zprávy 25 letého policistu. Doslova před pár hodinami ukončil svou náročnou noční službu a dospával probdělou noc. Již při prvním letmém pohledu na displej mobilního telefonu okamžitě pozbyl únavy a zpozorněl. Z několika slov stručné zprávy vyčetl nejen prosbu o pomoc, ale i obavu o to, co by mohlo následovat. Odesílatelem byl muž, se kterým již v minulosti komunikoval v rámci řešení jednoho z případů. Muž písemnou formou sdělil policistovi, že již nemá důvod nadále žít a hodlá svůj život ukončit.

Policista se však zachoval duchapřítomně, a ačkoliv toho po noční službě moc nenaspal, okamžitě začal jednat, jako profesionál. Vyrozuměl policejní operační středisko, které o celé situaci do podrobna informoval. Spolu s tím však nadále komunikoval i s mužem, kterému dával návodné otázky, aby zjistil, kde se právě nachází a kam směřuje. Operační důstojník mezi tím vyslal hned několik policejních hlídek, které měly za úkol muže vypátrat. Policista jiíž téměř seděl za volantem svého vozu, pevně rozhodnutý pátrat po osobě. Vzápětí však obdržel informaci, že byl muž policejními hlídkami nalezen a předán do péče zdravotníků.

Prap. Babák o svém příkladném jednání kolegům neřekl, avšak díky jeho pohotové reakci se podařilo muže zachránit . A jak se k celé situaci vyjadřuje dnes? ,,Jednal jsem pouze tak, jak by reagoval každý policista". A co onen muž? I ten následně ocenil pomoc, kterou mu Tomáš Babák poskytl a zaslal mu děkovnou zprávu.

Kdo je prap. Tomáš Babák? 11

25letý policista, sloužící u policie pátým rokem, služebně zařazen na Obvodním oddělení Liberec - Centrum. Vystudoval záchranářskou školu a v minulosti působil, jako dobrovolný hasič. Vyjma toho, že jeho největším koníčkem je služba u Policie ČR, věnuje se ve volném čase sportu a také pořádání dětských táborů.

8.12.2021
nprap. Adéla Maňasová
Oddělení tisku a prevence KŘP Libereckého kraje

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem