Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Pátráme po desítkách osob

KRAJ – Policisté v Libereckém kraji, ve spolupráci s dalšími složkami Integrovaného záchranného systému, pátrají ročně po stovkách osob. 

Velmi důležitou činností, kterou policisté v rámci výkonu služby provádějí, je pátrání po pohřešovaných a hledaných osobách. V zákonu o Policii České republiky se v § 68 výslovně uvádí, že „Policie provádí jako součást plnění svých úkolů pátrání po osobách …“. Úkony pátrání po osobách můžeme rozlišit na pátrání po osobách pohřešovaných a hledaných.DBA_vrtulník1.jpg

Pohřešovanou je taková osoba, o níž bylo učiněno oznámení o pohřešování. Není známo místo jejího pobytu a není osobou podezřelou ze spáchání trestného činu. Pohřešovanou osobou mohou být svěřenci školských zařízení, kterým byla soudem nařízena ústavní výchova, a došlo k nahlášení jejich útěku. Mohou to být i cizinci, kteří jsou žadateli o udělení azylu, ale opustí azylové řízení v jeho průběhu.

Hledanou je osoba, která je podezřelá nebo obviněná ze spáchání trestného činu a u které není známo místo jejího pobytu. Hledanou je i osoba odsouzená, na níž je vydán příkaz k dodání do výkonu trestu. Odsouzený, který bez závažného důvodu nenastoupí na výzvu soudu trest odnětí svobody nebo se jiným způsobem neoprávněně brání nástupu výkonu tohoto trestu, se dopouští trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Hledanou osobou se také stává odsouzený nebo obviněný, který uprchne z vězeňského zařízení, vojenský zběh, osoba uprchlá ze zařízení pro výkon ústavního léčení nebo výchovy a osoba s prokazatelně zjištěnou nakažlivou chorobou, která uprchla ze zdravotnického zařízení. Jako hledaná osoba je veden i cizinec, který uprchl ze zařízení pro zajištění cizinců nebo osoba, na kterou je vydán evropský nebo mezinárodní zatýkací rozkaz.

V uplynulém roce 2018 přijali policisté Integrovaného operačního střediska v rámci celého Libereckého kraje na 666 oznámení, které byly označeny příznakem pohřešování. Od 1. ledna 2019 do současné doby na operačním středisku přijali již 190 oznámení o pohřešování osob. Aktuálně pátráme v rámci jednotlivých Územních odborů policie Libereckého kraje po 331 osobách, po dalších 15 osobách pak v rámci Krajského ředitelství policie Libereckého kraje.

Územní odbor Pohřešované osoby Hledané osoby
Liberec 5 137
Jablonec nad Nisou 2 61
Česká Lípa 2 80
Semily 2 27

Specifika pohřešování, vzhledem k činnosti policie, jsou zejména masivní nasazení sil a prostředků (mnohdy v rozsáhlém prostoru), spolupráce s ostatními složkami Integrovaného záchranného systému, zejména pak v příhraničních oblastech. Na pátrání po osobách se mnohdy podílí pracovníci Horské služby, dobrovolní i profesionální hasiči, zdravotníci, městští strážníci, ale i osoby z řad dobrovolníků a rodinných příslušníků). Policisté využívají přeshraniční spolupráce a informovanosti se zahraničními sousedy. Pátrací akce se vyznačují časovou náročností, koordinací a vyhodnocováním aktuálních informací, na které musí být bezprostředně reagováno, a které musí být okamžitě prověřovány. Čas v těchto případech hraje tu nejzásadnější roli.

Lidé ve stresových situacích mohou jednat různě. Proto existují různé rady pro případy, když někoho z blízkých pohřešujeme:

  • Je důležité s oznámením neotálet, učinit jej co nejdříve, ať již za pomoci linky tísňového volání nebo osobní návštěvou na nejbližší policejní stanici.
  • Uvést policistům přesný popis osoby, včetně oblečení, zvláštních znamení jako jsou jizvy a tetování.
  • Zmínit předpokládaný motiv odchodu nebo útěku a jeho směr. Policistům říci také to, jaké věci může mít pohřešovaný u sebe, průkazy, mobilní telefony, peníze, platební karty, léky.
  • Zmínit aktuální zdravotní stav případně s čím se osoba léčí.
  • Zásadní jsou také informace o pohnutkách, které k opuštění místa bydliště pohřešovanou osoby vedly. Spory, zdravotní stav, stresové situace.

24. dubna 2019
por. Bc. Vojtěch Robovský
Oddělení tisku a prevence
Liberec

vytisknout  e-mailem