Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Nevíte, kdo Vám volá? Zavěste!

JABLONECKO – Čtyřicet tisíc korun chtěl neznámý muž, který volal seniorce na pevnou linku. 

Policisté na Jablonecku od pátku minulého týdne šetří případ, kdy neznámý muž volal na pevnou telefonní linku 83leté seniorce. Poprvé se tak stalo kolem poledne, nijak se nepředstavil a sdělil jí, že se u ní v 15 hodin zastaví. Poté zavěsil. Nikdo však v daný čas za ženou nikdo nepřišel, a tak tomu nevěnovala pozornost. Nicméně ještě odpoledne podle hlasu muž volal znovu, opět se nepředstavil ani ji neoslovoval jménem. Do telefonu hovořil o nějakém advokátovi a hlavně o tom, že potřebuje čtyřicet tisíc korun. Ženy se tedy ptal, kolik má doma peněz. Paní ovšem místo toho, aby hovor ukončila, šla se přesvědčit, kolik peněz doma vlastně má. Poté se k telefonu vrátila a neznámému muži sdělila, že má doma jenom deset tisíc korun. Po této informaci, kterou muž od seniorky dostal, hovor sám ukončil. Naštěstí se mu zřejmě tato částka zdála malá a paní víckrát nevolal ani za ní nepřišel osobně.

Policisté již ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu podvod ve stádiu pokusu, za jehož spáchání hrozí pachateli v případě dopadení trest odnětí svobody až na dva roky.

V souvislosti s tímto případem upozorňujeme všechny občany, nejen seniory, aby nijak nekomunikovali s lidmi, které neznají. Je velice nezodpovědné sdělovat takovým osobám informace o svém soukromí, o své finanční a majetkové situaci. Bylo opravdu velké štěstí, že neznámý muž, který kontaktoval seniorku ve výše uvedeném případu, za ní nepřišel osobně. Velice snadno by se pak seniorka mohla stát nejen obětí podvodu a přijít o své úspory, ale také by se mohla stát obětí násilného trestného činu. Takový pachatel, který měl původně v úmyslu si z jejího obydlí odnést peníze, by na ní mohl také fyzicky zaútočit. Nejen, že by jí mohl ublížit na zdraví, ale také ohrozit i její život.

Krajské ředitelství policie Libereckého kraje realizovalo v loňském roce projekt zaměřený na ochranu seniorů před útoky podvodníků. Finanční prostředky získalo  z programu Ministerstva vnitra ČR v oblasti prevence kriminality. Využili jsme je k výrobě tematických informačních kartiček s textem, který seniory varoval před podvodnými telefonáty. V obdobných případech se pachatelé vydávají za jejich blízké příbuzné, nejčastěji za vnuka nebo vnučku a jejich jménem se z nich za pomoci vymyšlených historek snaží vylákat celoživotní úspory. Obvykle tvrdí, že se ocitli v tísnivé finanční situaci, která pro ně může mít fatální následky v případě, že chybějící peníze okamžitě neseženou. Přitom žádají o statisíce.

Informační kartičky také distribuovaly v Libereckém kraji na svých přepážkách  poštovní úřady. Součástí kampaně, která měla poučit seniory o praktikách podvodníků, byly i besedy nebo distribuce kartiček prostřednictvím pracovníků sociálních služeb a zdravotnických zařízení.

Samozřejmě, že v této preventivní kampani policisté v Libereckém kraji pokračují i nadále. Senioři jsou opravdu jednou nejzranitelnější skupinou obyvatel ohroženou pácháním trestné činnosti. Z tohoto důvodu také zveřejňujeme případy, kdy se starší lidé stali obětí nějakého trestného činu. Chceme tak všechny upozornit na to, aby byli obezřetní v kontaktu s cizími lidmi a v případě podezření na spáchání jakéhokoliv protiprávního jednání informovali policisty na bezplatné lince tísňového volání 158.

O případech, kdy si podvodníci po telefonu řekli osaměle žijícím seniorům o statisíce, si přečtete zde. Je velmi důležité takovým činům předcházet dodržovaním pravidel bezpečného chování.


19. 2. 2019
nprap. Dagmar Sochorová
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna

informační kartička

informační kartička 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem