Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Nenapravitelný zloděj skončil ve vazbě

JABLONECKO/SEMILSKO – Minulý týden skončil ve vazbě muž, který kradl na Semilsku a Jablonecku. 

V uplynulých dnech policejní komisař z Oddělení obecné kriminality v Jablonci nad Nisou zahájil trestní stíhání 54letého muže jako obviněného ze spáchání trestných činů porušování domovní svobody a krádež, kterých se  tento a minulý měsíc dopustil v Libereckém kraji.

Obviněný nejprve 22. srpna vnikl do volně přístupné budovy jedné firmy v Příšovicích, kde v šatně z neuzamčené skříňky odcizil mobilní telefon a finanční hotovost čtyři sta korun. Následně 5. září neoprávněně vešel do budovy firmy na Jablonecku, a to dle svého vyjádření s úmyslem „něco“ ukrást. Budovu sice tedy za tímto účelem prohledal, ale nakonec nic neodcizil a plynule přešel před ulici do restaurace. Tou prošel do prvního patra a z neuzamčeného bytu ukradl z volně odložené krabičky bankovky v hodnotě 150.000,- Kč. Část těchto peněz použil pro svoji potřebu. Nakoupil si mobilní telefony, oblečení, jídlo a také hostil své známé v jedné jablonecké restauraci. Z těchto odcizených peněz mu zbylo něco málo přes třicet tisíc korun, které policistům vydal po zadržení 18. září.

V tento den odpoledne totiž krátce po šestnácté hodině vešel do jedné chaty v Janově nad Nisou, kde v té době byli ubytovaní hosté. Obviněný prošel do prvního patra, kde pootevřenými dveřmi u jednoho z pokojů uviděl na podlaze volně ležet mobilní telefon i s nabíječkou. Využil tedy příležitosti a tento telefon s nabíječkou ukradl. Z místa činu následně odešel. Tato krádež se mu stala ovšem „osudnou“. Jakmile majitelka mobilu zjistila jeho odcizení, věc nahlásila strážníkovi janovské obecní policie. Ten okamžitě kontaktoval policisty na Obvodním oddělení v Jablonci nad Nisou – Mšeně a díky aplikaci, která policistům udávala aktuální polohu odcizeného mobilního telefonu, začali po něm intenzivně pátrat a zjistili, že se nachází v centru města Jablonce nad Nisou. Z tohoto důvodu požádali také o spolupráci jablonecké městské strážníky, kterým se podařilo dle zjištěného popisu pachatele a udávané polohy mobilního telefonu, obviněného i s ukradeným mobilem krátce po půl šesté hodině zadržet v ulici Jungmannova. Policisté ho následně umístili do policejní cely a věc předali k dalším úkonům kriminalistům.

Obviněný uvedenými skutky způsobil celkovou škodu přesahující částku 160.000,- Kč. Navíc se těchto činů dopustil i přesto, že byl v uplynulých třech letech za takové jednání pravomocně potrestán rozsudkem Okresního soudu v Liberci. Komisař samozřejmě podal státnímu zástupci podnět na podání návrhu k jeho vzetí do vazby. Soudce Okresního soudu v Jablonci nad Nisou následný návrh státního zástupce akceptoval a na obviněného uvalil vazbu. Policejní hlídka ho po té převezla do Vazební věznice v Liberci. Obviněnému za spáchání uvedených trestných činů hrozí trest odnětí svobody až na pět let, a to s ohledem na výši způsobené škody.


24. 9. 2019
nprap. Dagmar Sochorová
Oddělení tisku a prevence
Jablonec nad Nisou

vytisknout  e-mailem