Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

V Home Credit aréně cvičila krajská pořádková jednotka

KRAJ - Ve středu probíhal v liberecké Home Credit aréně nácvik krajské pořádkové jednotky zaměřený na divácké násilí při kulturních a sportovních akcích. 

3Na dvě stovky policistů z Libereckého kraje, policistů z krajské pořádkové jednotky Libereckého kraje a také z krajské pořádkové jednotky Ústeckého kraje se ve středu v liberecké Home Credit aréně účastnily společného cvičení zaměřeného na eliminaci rizik diváckého násilí při kulturních a sportovních akcích. 

"Divácké násilí je fenomén současné doby a policisté musí v těchto místech trénovat a vyzkoušet si postupy, aby dosáhli profesionality a došlo tak k rychlému zákroku proti konkrétním pachatelům", sdělil náměstek krajského ředitele pro vnější službu plk. Mgr. Pavel Bartoš, MBA.

"Zákrok musí být sofistikovaný a dobře nacvičený. Většinou se hodně vyhodnocuje, než se k takovému zákroku dá pokyn, neboť takové situace nejsou jednoduché a může tam dojít i ke zranění", doplnil náměstek krajského ředitele.

V Home Credit aréně policisté společně s figuranty z řad studentů Střední školy v Kateřinkách v Libeci a z řad studentů Akademie Vězeňské služby České republiky ve Stráži pod Ralskem navodili situaci podobající se reálnému utkání, kde dochází k protiprávní činnosti fanoušků, kterou již nezvládá pořadatelská služba.

1Cílem cvičení byl nácvik a zládnutí zákroku proti narušitelům veřejného pořádku při kulturní či sportovní akci. Policisté nacvičovali zákrok proti agresivním hokejovým fanouškům, kteří nerespektovali během utkání návštěvní řád a doupouštěli se trestných činů či přestupků. Házeli lahve na ledovou plochu a fyzicky se napadali v sektoru fanoušků. Policisté trénují v reálných podmínkách to, co se může při takovém zápase skutečně odehrát. 

Na takové zákroky se musí policisté pravidelně připravovat a cvičit. Musí být  více organizovaní a připravováni pro zákroky jak po stránce taktiky, techniky, ale i fyzické zdatnosti. Výcviky jsou stále intenzivnější a náročnější.

"Cvičení krajské pořádkové jednotky probíhají pravidelně,  často na fotbalových nebo hokejových stadionech. Fanoušci z fotbalových stadionů, zejména ti radikálnější, se nám v poslední době přesouvají na hokejové zápasy a je potřeba, abychom byli připraveni tyto situace zvládnout", uvedl plk. Mgr. Petr Šikola, vedoucí odboru služby pořádkové policie Krajského ředitelství policie Libereckého kraje

Pro policisty je důležité naučit se zorientovat se v prostorech tak, aby mohl být reálný zásah veden co nejúčelněji a policisté byli připraveni. 

"Obdivuji policisty, musí být hodně těžké udržet se v psychické rovnováze a takovou situaci dobře zvládnout. K tomu tam padají ze strany fanoušků vzájemné nadávky a urážky. Určitě je to pro mě velmi dobrá zkušnost, podívat se na takovou situaci z obou stran", uvedl jeden z figurantů, student 3. ročníku Střední školy umělecko řemeslnné a oděvní Kateřinky Liberec. 

"Jsem vděčný, že mi policisté tuto příležitost umožnili. Člověk se dostane do takřka úplně jiné situace, než máme my u nás ve vězeňské službě", sdělil student Akademie Vězeňské služby České republiky. 

Do cvičení byli zapojeni i policejní kynologové, policisté z Pohotovostní a eskortního oddělení a také pracovníci Služby kriminální policie a vyšetřování.

KRAJSKÁ POŘÁDKOVÁ JEDNOTKA:

  • je součástí Krajského ředitelství policie
  • působí na území krajského ředitelství policie, vyžaduje-li to bezpečnostní situace, může působit i na jiných místech České republiky
  • chrání bezpečnost osob a majetku, spolupůsobí při zajištění vnitřního pořádku a bezpečnosti a provádí bezprostřední opatření k jeho obnově, byl-li závažným způsobem narušen

  • podílí se na plnění úkolů policie v rámci IZS při přípravě a provádění záchranných a likvidačních prací

  • podílí se na výkonu služby v případech opatření vyžadujících nasazení většího počtu sil a prostředků policie (např. sportovní či kulturní akce, pátrání po osobách a věcech)

  • spolupůsobí při zákrocích zásahové jednotky krajského ředitelství policie, Útvaru rychlého nasazení a dalších služeb policie

  • zajišťuje ozbrojené doprovody (např. cenin nebo jaderného materiálu)

  • posiluje výkon hlídkové nebo jiné služby v rámci bezpečnostních opatření.


7. 2. 2019
por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem