Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Motorkářská sezóna v plném proudu

KRAJ - Připomínáme zásady bezpečné jízdy na motocyklu. 

Vzhledem ke klimatickým podmínkám se motorkářská sezóna již rozjela naplno, proto připomínáme řidičům motocyklů zásady bezpečné jízdy.

Na co pamatovat ještě před jízdou na motocyklu?                                                           1

Před každou jízdou je potřeba zkontrolovat technický stav motocyklu:
- tlak v pneumatikách a jejich stav                                                                              
- těsnost motoru a tlumičů
- funkčnost světel a blinkrů
- funkčnost brzd, právě brzdy by se měly kontrolovat skutečně před každou jízdou

Pamatujte, že je důležité mít na sobě ochranné prvky, neboť na motorce nejste chráněni žádnou karosérií ani bezpečnostními prvky jako v autě.

Přílba je zásadní ochranou každého motorkáře, musí splňovat technické požadavky a musí být homologována podle předpisu EHK č. 22. Tato povinnost platí samozřejmě i pro spolujezdce. Řidič přílbu musí mít za jízdy nasazenou na hlavě a řádně připevněnou a je povinen si chránit zrak vhodným způsobem, například brýlemi nebo štítem, pokud tím není snížena bezpečnost jízdy, např. za deště nebo sněžení.

Reflexní prvky na oblečení jsou důležité pro bezpečnost každého motorkáře, zvýší se tím tak vlastní viditelnost. Je důležité, aby byl řidič motocyklu pro ostatní účastníky provozu co nejvíce viděn.

Páteřový chránič užitý samostatně nebo zakomponovaný v bundě  by měl být samozřejmostí. Dalším bezpečnostním prvkem jsou speciální vesty nebo kombinézy s airbagem, který se v případě pádu nebo nárazu aktivuje.

Boty na motorku musí být pevné, přinejmenším nad kotníky a musí mít správnou velikost. Řidič by měl mít cit v nártu i v chodidle, neboť nohou ovládá některé funkce motocyklu.

Rukavice musí na ruce perfektně sedět a také by měly být pro motorkáře samozřejmostí. Ruce by se neměly v rukavicích potit a klouzat.

Řidič na motorce by měl vyjíždět pouze tehdy, pokud není unaven, nervózní nebo ve stresu, neboť právě tyto stavy by mohly vést k agresivní jízdě, a tím i k odbourání veškerých zábran a mnohdy i ke ztrátě pudu sebezáchovy. Pro jízdu na motorce je potřeba maximálního soustředění, které nebude sníženo alkoholem nebo jinými návykovými látkami, neboť pod jejich vlivem není řidič schopen bezpečně ovládat vozidlo a jeho reakční čas se prodlužuje.

Na co pamatovat při jízdě na motocyklu?

Obezřetnost, předvídavost, ohleduplnost a vzájemná tolerance vůči ostatním účastníkům silničního provozu jsou hlavními aspekty bezpečné jízdy.

Rychlost jízdy musí každý řidič přizpůsobit zejména svým schopnostem, vlastnostem vozidla a nákladu, předpokládanému stavebnímu a dopravně technickému stavu komunikace, povětrnostním podmínkám a jiným okolnostem, které je možno předvídat. Řidič smí jet jen takovou rychlostí, aby byl schopen zastavit vozidlo na vzdálenost, na kterou má rozhled. Motocykl má brzdnou dráhu delší než automobil (při rychlosti 100km/h je brzdná dráha 83 metrů, při rychlosti 200km/h je brzdná dráha 280 metrů).

Buďte obezřetní a při jízdě dávejte pozor na spadané listí, olejové skvrny, tramvajové koleje, výtluky, dilatační spáry na mostech, změny povrchu vozovky, dlažební kostky, vyjeté koleje, vodorovné dopravní značení.

Buďte předvídaví a nepředjíždějte v nepřehledných místech, hlavně před zatáčkami a před horizontem. Při přejíždění dodržujte dostatečný boční odstup od automobilu a předjíždějte jiná vozidla pouze zleva.

Buďte ohleduplní a neohrožujte agresivní nebo riskantní jízdou ostatní účastníky silničního provozu. 

V loňském roce policisté z Libereckého kraje šetřili celkem 81 nehod s účastí řidiče motocyklu, bohužel jeden z nich přišel o život a většina utrpěla zranění.

rok 2022 počet nehod úmrtí těžké zranění lehké zranění
Liberecký kraj 81 1 8 67
Česká republika 1932 48 161 1442

Všem motorkářům přejeme co nejlepší zážitek z jízdy a především pokaždé bezpečný návrat domů.

8.6.2023
nprap. Martina Frýdová
preventistka KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem